„Köszönjük,
A lényeg

Kata-tüntetés: "Az Orbán-kormány elk*rta, üres a kassza"

13/07/2022 19:21

| Szerző: Klubrádió

A kata szigorítása elleni második, szerda esti tüntetés a Kossuth térről indult, majd a demonstrálók átmentek a Nyugatira. Az első helyszínen voltak beszédek, ahol mások mellett Ésik Sándor ügyvéd szólalt fel, aki azt mondta: az Orbán-kormány elk*rta, üres a kassza, ezért hozták ezt a törvényt. Tompa Andrea író szerint a kormány újabb csoportot kriminalizált, amikor lényegében csalónak minősítette a katázók többségét.

Kedd után szerdán is tüntetést tartottak Budapesten a kata-törvény szigorítása ellen. Az eseményt a Momentum szervezte, a demonstráció a Kossuth téren kezdődött.

A felszólalók közül az egyedüli politikus Gelencsér Ferenc, Momentum elnöke volt, aki kijelentette: a jövőnket is el akarják lopni. A kormány nem véd meg minket a válságtól, az áremelkedéstől, az inflációtól, pont ellenkezőleg: előidézi azt – sorolta. A kormány a kata szétverésével a mélybe löki a szakadék szélén álló magyar vállalkozókat – fogalmazott.

"Nő, gyermektelen, színházi ember vagyok, alig vártam egy újabb bélyeget, de itt van: katás!" – mondta Szabó-Szontágh Luca tréner, aki nem gondolta volna, hogy azért veszik elő, ahogyan adózik. Azt mondja, nagyon dühös, minden elnyomottal együttérez. 

"Magyarországon nyugodt fasiszta időszakok váltogatják az intenzív, rövid népirtásokat" – így jellemezte az ország történetét kollégánk, Para-Kovács Imre újságíró, aki szerint most éppen az előbbiben vagyunk, a rendszerváltás utáni szabadság pedig amolyan kivétel volt. 

Ésik Sándor ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa főszerkesztője szerint bevételtől függően három vagy hatszoros adóemelést jelent majd a kata megszűntetése. Szerinte a kormány pillanatok alatt átvert törvénye a feketegazdaságot fogja növelni, "azt akarják, hogy legyetek ti is bűnözők, mint azok, akik ezt a törvényt megszavazták". Ésik szerint az Orbán-kormány elk*rta, üres a kassza, ezért hozták ezt a törvényt. 

A beszédek közben megérkeztek az ételfutárok, akiket nagy üdvrivalgás fogadott, a Kossuth tér megtelt, a Klubrádió riportere szerint több ezren voltak.

Tompa Andrea köszöntötte a "katarajongókat". Az író szerint a kormány újabb csoportot kriminalizált, amikor lényegében csalónak minősítette a katázók többségét. Arról is beszélt, hogy a Parlamentben dolgozókat is sok esetben katások veszik körül, a kedves honatyák éljenek olyan világban, amilyet teremtettek a törvénnyel, éljenek szerelők, állatorvosok, hegedűművészek, szinkronszínészek és mások munkája nélkül, ha tudnak.

Egy ételfutár levelével indult a tüntetés a Kossuth téren. Ő maga nem volt jelen, mert azt írta, hogy a munkahelyének vezetése elég kormánypárti, ezért veszélybe kerülne a munkája, ha arccal-névvel vállalja az üzenetét.

Élőben jelentkeztünk a Kossuth térről:

A beszédek után a tüntetők a Bajcsy-Zsilinszky utat részben lezárva elmentek a Nyugati térre, ahol a Klubrádió tudósítójának beszámolója szerint még háromnegyed nyolckor is több mint ezren voltak, és "Mocskos Fidesz!"-t skandáltak.

(via 444)