„Klubrádió
A lényeg

Parragh szerint az adóemelés "kicsit erőteljesre sikerült'

12/07/2022 07:21

Parragh László, az iparkamara elnöke szerint a kata megváltoztatása illeszkedik abba az irányba, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) eredetileg javasolt, de azt mondta a Világgazdaságnak, hogy "kissé erőteljesre sikerült". Majd hozzátette, hogy „nem dolga minősíteni a politikai akaratot”. „Mi letettük az összes verziót, illetve számítást az asztalra” - mondta a lapnak, és kizártnak tartotta, hogy felpuhulna a tervezet.

Az országos szakképzési tanév megnyitója Csongrádon
 
 
 
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az országos szakképzési tanév megnyitóján Csongrádon 2021. augusztus 30-án. MTI/Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor / MTI
 

 

Az MKIK kalkulációi szerint az új törvény hatására a mintegy 450 ezres katás adózói kör nagyon jelentősen lecsökken, de Parragh szerint, „a most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról”.

Parragh László azt állította, hogy a kata átalakításának az az oka, hogy egyre többen a katát választva kedvezményesen kerülték ki a közteherviselést. "Nem csalás történt, hiszen egy kiskapu kihasználásáról van szó. Aki ezzel élt, logikusan tette" - mondta. A tervezet szeptembertől lépteti életbe az új törvényt, az MKIK viszont a jövő januári start mellett érvelt.

A katával adózók ellehetetlenítéséről hallgassák meg Dési János jegyzetét.

2022. július 11. Esti gyors-részlet (2022.07.11. Dési János jegyzete)
03:21
00:00