„Klubrádió
Esti gyors

Gázdaságtudományi elmélkedések – Kárpáti Iván jegyzete

16/08/2022 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

A demokráciák is rákapnak a totális kontroll jelentette látszólagos hatékonyságra és kiépítenek egyfajta globális Kínát, önként. Megfigyelés, a szabadságjogok valós indok nélküli féktelen korlátozása, ráadásul mindez megkérdőjelezhetetlen morális magaslatról kinyilatkoztatva.

2022. augusztus 16. Esti gyors-részlet (2022.08.16. Kárpáti Iván jegyzete)
02:02
00:00
Spórolni kell az energiával, ez nem kérdés. Miért juthatott Európa abba a helyzetbe, hogy Oroszország ilyen módon tudja sanyargatni? Hogy nem látták a most felettébb határozottnak látszó politikusok már tavaly, hogy Putyin a gázpiacon elkezdte előkészíteni a háborúját? Ez majd egy későbbi elemzés tárgya lesz. Gáz ugyanis rengeteg van, csak a piac mesterséges kiszárítása miatt piszok drága és nehézkes kiépíteni új beszerzési útvonalakat. A már évek óta tartó, átgondolatlan, pusztán érzelmek és politikai akarat vezérelte zöld forradalom tönkretette azokat az alternatív forrásokat, amik némi biztonsági tartalékot jelenthetnének.

A kommentszekciónak üzenem: engem is foglalkoztat a gyermekem jövője, de nem csak az, hogy mi lesz vele 30 év múlva, hanem az is, hogy mi lesz vele jövőre. Fűteni, világítani, közlekedni folyamatosan kell. A pánikreakciók tökéletesen követik a covid idején tapasztaltakat, hatásosságuk is körülbelül hasonló lesz. Évek óta mantrázom, hogy a demokráciák is rákapnak a totális kontroll jelentette látszólagos hatékonyságra és kiépítenek egyfajta globális Kínát, önként. Megfigyelés, a szabadságjogok valós indok nélküli féktelen korlátozása, ráadásul mindez megkérdőjelezhetetlen morális magaslatról kinyilatkoztatva.

Jelen körülmények között, ha nyitva marad a bolt ajtaja, akkor jön a rendőr és büntet, ha zümmög a légkondi, a szomszéd feljelent, mert megszokta, hogy ez a normális. Esetleg majd esténként újra kiállhatunk tapsolni az erkélyre, az bevált. Ezzel próbálják kezelni a helyzetet. Magyarországon csak simán az egekbe emelik az árat, nem lesznek ilyen körök. Hangulatjavító intézkedésként néha kiküldjük a külügyminisztert Moszkvába, hogy térden csúszva könyörögjön annyi gázért, amennyit 1 nap alatt használunk el télen.

Boldog karácsonyt!

Kárpáti Iván jegyzete a 2022. augusztus 16-i Est gyorsban hangzott el.