„Klubrádió
A lényeg

Nagyon drágán vásárolja Magyarország az orosz gázt

3/08/2022 07:36

"Májusban az irányadó, két hónappal korábbi tőzsdei árnál 6 százalékkal drágábban, egyszersmind rekordösszegért, ezer köbméterenként átlag 1364 euróért vettük a gázt az oroszoktól" - írja a Népszava a saját számításaira hivatkozva. 

Orbán Viktor Moszkvában
 
Vlagyimir Putyin, Orbán Viktor
 
Moszkva, 2018. szeptember 18. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart találkozójukat követően a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

 

A KSH most frissített külkereskedelmi adataiból a lap szerint az derül ki, hogy "a tavaly októbertől hatályos új magyar-orosz gázszerződés szerinti árunk a Ttf-nek nevezett, Európában irányadó, holland gáztőzsde két hónappal korábbi átlagához igazodik".

Bár Putyin és a magyar miniszterelnök is folyamatosan megtévesztő nyilatkozatokat tesz ebben a kérdésben, hovatovább hazudnak, ebben a versenyben is "legkirívóbbnak kétségkívül az orosz elnök februári nyilatkozata számított, miszerint februárban Magyarország a piaci ár ötödén kapta volna a gázt. Ehhez képest három hónappal később a KSH-adatok alapján közzétettük, hogy az oroszok februárban a piaci árnál éppenséggel 30 százalékkal drágábban mérték Magyarországnak a gázt" - állapította meg a lap, ami rámutat, hogy "Magyarország orosz gáztarifáját az Orbán-kormány változatlanul titkosként kezeli".

Májusban az oroszok közel 50 százalékkal többet kértek tőlünk a gázukért, mint amennyibe az ugyanakkor az irányadó európai gáztőzsdén került.

Az MVM szintén rekordösszeget, 506 forintot fizetett a gáz minden köbméteréért az oroszoknak. A szintén közölt forgalmi adatokkal felszorozva arra jutunk, hogy az állami gáznagykereskedő májusban 56 milliárd forinttal – 30 százalékkal – többet fizetett a „rezsicsökkentés biztosítékának” nevezett gázért, mintha ugyanakkor, ugyanannyit a holland tőzsdén vett volna meg, írja a lap.