„Klubrádió
A lényeg

Visszavett a kormány a rezsicsökkentésből, már nem mindenkinek jár a kedvezmény

13/07/2022 15:46

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely szerint az energiaveszélyhelyzet célja, hogy megvédjék Magyarországot, beleértve a rezsicsökkentést. Ennek némileg ellentmond, de kiderült az is, hogy aki az átlag felett használ gázt és áramot, annak többet kell majd fizetnie. Tehát korlátozzák a rezsicsökkentést, aki átlag felett fogyaszt, piaci árat fizet.

A megszokottól eltérően nem csütörtökre, hanem szerda délutánra hirdetettek kormányinfót. Ennek közvetlen előzménye, hogy Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt közölte az MTI-vel: "a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre a Karmelita kolostorba összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek".

A kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: Magyarországon is eljött a pillanat, energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány.

Gulyás szerint világossá vált, hogy Európában nem lesz elég gáz az őszi-téli fűtési szezonra, éppen ezért a kormány hétpontos tervet fogadott el, amely augusztustól lép életbe. A veszélyhelyzet célja, hogy felkészüljenek az energiaválságra, megerősítsék az energiabiztonságot és a tovább emelkedő energiaárak mellett "megvédjék a rezsicsökkentést".

Az energia-veszélyhelyzeti intézkedések hét pontja:

  1. Magyarország 1,5 milliárdról 2 milliárd köbméterre emeli a gázkitermelést.
  2. A kormány felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma a tárolók 44 százalékig töltöttek, ez körülbelül negyed évig biztosítaná az ország ellátását.
  3. Kiviteli tilalmat rendel el a kormányaz energiahordozókra és a tüzifára. Kivétel a bértárolás.
  4. A kormány az év végéig jelentősen fokozza a lignitkitermelést, szénbányászatot.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani az energiaellátás érdekében.
  6. A biztonságos áramellátás fenntartására a kormány a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezi.
  7. A csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának értékéig marad érvényben, efelett piaci árat kell vezetni. Augusztus 1-jétől érvényes a döntés. A sávhatár: 210 kW/hó áramnál, 144 köbméter/hó földgáznál. Az intézkedés a háztartások háromnegyedét nem érinti Gulyás szerint.

A kormányinfón szintén jelen lévő Németh Szilárd rezsibiztos szerint a rezsivédelmi alapra lehet támaszkodni, illetve arra, hogy az átlagfogyasztás felett fogyasztók piaci árat fizetnek. Állítja: a kormány megvédi a rezsicsökkentést, amelyet szerinte – a kampány egyik mondatát ismételte itt meg – a "baloldal" megszüntetne. 

Németh Szilárd közölte, a nagycsaládosoknál máshol lesz a határ, három gyerek esetén 2329 köbméter felett kell magasabb gázárat fizetni, minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villamosenergiánál viszont nem lesz ilyen különbség, ott marad a mindenki számára meghatározott mérték.

"Mindent megteszünk, hogy legyen elegendő gáz" – mondta Gulyás Gergely arról, hogy lesz-e elég energia télen. Ez attól függ, megérkeznek-e Magyarországra a megrendelt szállítmányok, egyelőre úgy tűnik, meg fog. Pazarlást viszont már nem lehet megengedni, alternatív megoldásokat kell keresni. Érdekesség, hogy Szijjártó Péter épp a kormányinfó előtt röviddel mondta, hogy "A Magyarországon jelenleg betárolt földgáz az éves fogyasztás 25,5 százalékát tudja fedezni, tehát jóval az európai átlag fölött vagyunk".

A kormánynak van vészterve arra az esetre, ha nem lenne gáz, van lekapcsolási sorrendjük, de itt még nem tartunk – közölte Gulyás. Aki arra a kérdésre, hogy miért nem a jövedelem, gazdagság alapján szabják meg, ki mennyit fizet az energiáért, azt válaszolta: a cél az energiával kell spórolni, nem az a kérdés, ki mennyit tudna fizetni.

Meghosszabbítják a benzinárstopot

A kormány egyelőre arról döntött, október 1-jéig meghosszabbítják a benzinárstopot, de a helyzet gyorsan változik, ha rendkívüli esemény történik, a kormány reagálhat. Gulyás Gergely szerint Hernádi Zsolt kiváló vezetője a MOL-nak, ezért is mondja, hogy nem tartható már a benzinárstop, ez a dolga.

Nem halasztják el a szigorított kata bevezetését

A miniszter megismételte a kormány által elmondottakat arról, hogy a 2012-es katatörvényt nem szavazta meg senki, csak a ők. Ekkor a cél az volt, hogy a lakossági szolgáltatást végző kisvállalkozóknak vezessenek be átalányadót. Utána viszont, úgy véli, "teljesen elburjánzott" a kata használata, ezért próbálták – sikertelenül – szigorítani, szerintük a katások kétharmada munkaviszonyt vált ki. A szabályozás lehetőséget adott a kijátszásra, ezt most megszűntetik. A Kamarával egyeztettek, a törvényt elfogadták – a kata-sztori lezártnak tekinthető, derül ki Gulyás szavaiból. Nem látja okát a miniszter, hogy módosítsanak rajta.

Gulyás arra sem mondott érdemlegeset, hogy miért nem egyeztettek a több százezer katással. A tárcavezető "elfogadja és természetes dolog", hogy a módosítás bosszantja azokat, akik most többet adóznak, de – mint a hvg.hu tudósítása szerint fogalmazott –: "így döntöttünk." (Korábban ő maga is januári változtatásról beszélt, ahogy a cikkben megjegyzik.)

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha az új kata-törvény áremeléshez vezet, azt mondta: "a döntésnek nem lesz jelentős hatása az inflációra." Gulyás szerint előfordulhat áremelés, de nem ez lesz a jellemző, és, ismételte meg, a kiskapukat be kellett zárni.

Megint előhozták Gyurcsányt

Gulyás szerint Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke áll a kata-tüntetések mögött. A miniszter a kormánypárti Origónak megerősítette a kormánymédiában terjesztett narratívát: eszerint nem elkeseredett vállalkozók demonstrálnak, hanem Gyurcsány Ferenc pártjának „ifjúsági tagozata”, a Momentum szervezi most a kata miatti kormányellenes tüntetéseket. A tiltakozásokról azt is mondta: bezzeg a baloldali kormányok "kilőtték a tiltakozók szemét". Amúgy mindenki azt csinál, amit akar, amíg betartja a törvényeket.

(forrás: hvg.hu, telex, kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)