„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Illés Zoltán: Paks 2 sosem fog megépülni

12/07/2022 20:02

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A környezetpolitikában kétféle stratégia valósítható meg: egyrészt a kompromisszumokra törekvő, másrészt a természeti erőforrásokat szabadon kiraboló politika. A jelenlegi magyar kormány ez utóbbit alkalmazza bármiféle természetvédelmi érdek figyelembevétele nélkül – mondta Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár a Reggeli személy című műsorban.

2022. július 12. Reggeli személy 2022.07.12. Illés Zoltán
49:15
00:00

Azt szokta viccesen mondani, hogy egy kormányban csak környezetvédelmi minisztériumra lenne szükség, és ezen az alapon kellene rendezni a világ dolgait – kezdte Illés Zoltán, aki 2010-2014 közötti Fidesz-kormány alatt volt környezetvédelmi államtitkár. Elmondása szerint hivatali ideje alatt százból kilencvenöt ügyben sikerült a gazdasági szereplőkkel szemben kompromisszumot kiharcolnia a környezeti károk mérséklése érdekében. Ugyanakkor három esetben a gazdasági érdekek elsöpörték a természetvédelmieket, két esetben pedig épp fordítva történt. Információi szerint azonban manapság az egyezségek tekintetében a 95:100-as arány arány felborult, százból közel harminc esetben az abszolút gazdasági érdekek érvényesülnek, és csak negyvenöt-hatvanöt esetben valósul meg kompromisszumos döntés.

A hortobágyi veszélyeshulladék-tároló felszámolását szor
 
 ARCHÍV/Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetgazdálkodásért felelős államtitkára a Balmazújváros-Lászlóházán lévő veszélyeshulladék-tárolónál tartott sajtótájékoztatón 2014. január 15-én. A megengedhetetlen körülmények között működő tároló teljes felszámolására 350 millió forintos pénzügyi alap elkülönítését kezdeményezte a kormánynál az államtitkár. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
 
 

A ma is Fidesz-tag Illés szerint ha az államigazgatás szintjén egy területnek nincs önálló tárcája, akkor az nem is létezik. Jelenleg a Palkovics-féle Technológiai és Ipari Minisztériumhoz tartozik a környezetvédelemért felelős helyettes államtitkárság. Itt bár dolgoznak elhivatott szakbürokraták, akik betartatnák az Európai Unió környezetvédelmi előírásait, azonban ennek érekében egy főosztályvezetővel már nem konfrontálódnak, hiába kiváló szakemberek – mondta a volt államtitkár. (Hivatalosan az Agrárminisztériumon belül is foglalkoznak zöldügyekkel, miután a tárcán belül működik egy természetvédelmi államtitkárság is – a szerk.)

Illés szerint a magyar kormány, gazdasági érdekből, jelenleg tudatosan vonzza ide a környezetvédelmi szempontból különösen vitatható külföldi befektetéseket is. Például egy dél-koreai akkumulátorgyár többek között az olcsó munkaerő, a lazább környezetvédelmi és munka-egészségügyi előírások miatt telepít üzemet Magyarországra. De a legfőbb motivációjuk, hogy hídfőállást alakítsanak az Európai Unión belül, mivel így nem kell behozatali vámot fizetniük, valamint a termékük más kereskedelemszabályozási megítélés alá esik, ha az EU-n belül gyártották le – mondta a szakpolitikus.

A második Orbán-kormány környezetvédelmi államtitkára szerint bár egy atomerőmű szén-dioxid-semlegesnek tekinthető, de egyáltalán tekinthető nem megújuló energiaforrásnak. Ha egy atomerőmű esetében teljes életciklus-elemzést végzünk, akkor látjuk, hogy a megépítés, majd a sugárzó anyagok utólagos tárolása, hatalmas környezeti terhet jelent. Kevesen tudják, hogy az atombomba gyártásához szükséges plutóniumot az atomerőműben felhasznált uránérc bomlásanyagából állítják elő – jegyezte meg.

Paks 2 esetében azonban szerinte nem áll fenn a veszélye, hogy hasonló problémákkal keljen szembenézni, egyszerűen azért, mert az új atomerőművi blokkok várhatóan nem fognak megépülni. Például mert a hitelező Oroszországnak nincs rá elég pénze – az orosz-ukrán háborútól függetlenül – és megfelelő technológiája sem, különösen védelmi technológiája, így a beruházáshoz szükséges úgynevezett védőpajszot Franciaországból kellene megrendelni, ami önmagában sok száz milliárdos, sőt, ezermilliárdos pluszköltséget jelentene.

 
A paksi atomerőmű egyik belső tere Forrás: MTI
 

Tehát Paks 2 valószínűleg sosem fog üzemelni, megépítése csupán a hazai kivitelező cégek gazdagodását szolgálja, állami megrendelésekből. Véleménye szerint az eredeti paksi blokk üzemidejének meghosszabbítása lenne indokolt, hogy ezzel időt nyerve, egyre nagyobb arányban állhassunk át megújuló energiaforrások használatára. Fontos lenne az is, hogy erősítsük a kapcsolatunkat az európai uniós energiahálózattal, ahonnan jelenleg olcsóbban lehet energiát beszerezni, mint amennyiért Paks állítja elő az áramot. Ezen kívül az új atomerőmű ellen szól, nem csak az évezredekig veszélyes radioakítv hulladék elhelyezésének problémája, hanem az ilyen létesítmények sérülékenysége is, főleg egy háború esetén, amit az orosz-ukrán konfliktus is megmutatott, többször kétséges volt, mi lesz az oroszok által támadott ukrán területeken elhelyezkedő atomerőművek sorsa  – hangsúlyozta a volt államtitkár, akit 2014-ben azért nem indított a Fidesz a választásokon, mert ellenezte a paksi atomerőmű-bővítés tervét.

Illés arról is beszélt, a természetvédelem szerinte képes összehozni a különböző világnézetű választópolgárokat, a hatalom pont ezért tart tőle. Azonban, amikor valós cselekvésre lenne szükség, akkor elfogy a politikai akarat. Úgy látja, környezetpolitikában csak rossz és még rosszabb megoldások lehetnek. Az általa képviselt kompromisszumkereső politikát rossznak minősíti, mégis ezt látja előremutatónak. A környezetvédelem az emberek érdeke, mivel mi nem tudunk a természet nélkül élni, a bolygó azonban tudna nélkülünk – fogalmazott Illés Zoltán.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy / Interjú Illés Zoltánnal
2022. július 12., kedd 09:07
Riporter: Dési János