„Klubrádió
A lényeg

Paks2-nek nyoma sincs, de brutálisan emelték a fizetéseket

22/06/2022 08:01

A Paks2-beruházás igazgatósági elnöke és a felügyelőbizottsági tagok tiszteletdíját bőven a jelenlegi 10 százalék körüli infláció fölött emelték, írja a 24.hu. Az állam 19,4 százalékos emelést a választások után nem sokkal, április 12-én adta meg, így Mészáros György igazgatósági elnök fizetése bruttó 1 171 800 forintról 1,4 millióra nőtt, az öt igazgatósági tag honoráriuma pedig bruttó 837 ezer forintról egymillióra emelkedett.

A paksi atomerőmű
 
Illusztráció  
 
Paks, 2018. június 22. A paksi atomerőmű. MTI Fotó: Sóki Tamás
Fotó: Sóki Tamás / MTI
 

 

A felügyelőbizottság tagjainak juttatása is emelkedett: az elnök Inczei Zsolt 837 ezer forint helyett egymilliót kap, a négy tagnak – köztük a miniszterelnök rokonával, Vitézy Andrással és Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkárral – bruttó 502 ezer forintról 600 ezerre ugrott a fizetése.

A Direkt36 közben arról írt, hogy tovább csúszhat a beruházás, ugyanis az új atomerőmű a földtani kutatások szerint aktív törésvonal fölött épülne meg, ezért biztonsági okokból lehetséges, hogy át kell helyezni az atomerőművet, amely további csúszást okozhat. Az Országos Atomenergia Hivatalt évek óta aggasztja, hogy a beruházással megbízott orosz Roszatom a törésvonal fölé akar építkezni. Nem is a földrengések okozhatnak bajt, hanem hogy a törésvonal két oldalán másképp süllyedhet a talaj, ami veszélyeztetheti az új atomerőművet.