„Köszönjük,
A lényeg

Szijjártó: Szeptembertől épülhet Paks II.

1/07/2022 13:45

| Szerző: Klubrádió

Sikerült minden olyan függő kérdést tisztázni a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezetőivel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a paksi bővítés idén szeptemberben átléphessen a második, konkrét építkezési fázisba – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Isztambulban. A tárcavezető Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt.

Szijjártó szerint az építkezési munkálatok megkezdéséhez további négy fontos engedélyt kell kiadnia az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH). Ezek közül a létesítési engedély a legfontosabb, de beadták már a kérelmet a reaktortartályra, a nukleáris szigetre és az ötös reaktorépületre vonatkozóan is.

Azt mondta, az orosz fél biztosítja az összes olyan dokumentációt, amely szükséges ahhoz, hogy az OAH mielőbb megalapozott véleményt tudjon mondani.

"Amennyiben minden összeáll a mai megállapodásnak megfelelően, akkor teljes mértékben reális, hogy a paksi atomerőmű beruházása a második, létesítési fázisba lép szeptemberben" – fogalmazott.

A külügyminiszter szerint mindez szükséges ahhoz, hogy 2030-ra működésbe léphessen a két új blokk, és így az erőmű kapacitása a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra emelkedjen.

Szijjártó szerint Magyarország hatalmas lépést tesz a villamosenergia terén az önellátás irányába, és ez a mostani helyzetben, amikor a nemzetközi energiapiacon teljesen irracionálisan nőnek az árak, „hatalmas előnyt jelent majd Magyarország számára”.

(via hvg.hu, 24.hu, kiemelt kép: Facebook)