„Klubrádió
A lényeg

Gulyás számára értelmezhetetlen összeg a honvédelmi miniszter 1,6 milliárdos osztaléka

7/07/2022 19:08

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergelytől megkérdezték a kormányinfón, hogy helyesnek tartja-e, ha egy másik kormánytag koncessziós jogból szerez milliárdos vagyont. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterről van szó, aki 1,6 milliárdos osztalékot vett ki egy kaszinós cégből. Gulyás a 444 beszámolója szerint azt mondta: „ezek a számok olyan nagyok, hogy ahonnan én nézem a világot, értelmezhetetlenek”.

„A miniszter úr helyesnek tartja-e, hogy egy kormánytag koncessziós jogból szerez milliárdos vagyont?” – kérdezte a 24.hu Gulyás Gergelytől a csütörtöki kormányinfón. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterről van szó, aki budapesti kaszinós cégéből vett ki 1,6 milliárdos osztalékot. 

Gulyás Gergely azt mondta, ismeretei szerint Szalay-Bobrovniczky eladta kaszinós érdekeltségét is. Hozzátette, abban sem biztos, hogy kormánytagként vette volna ki ezt az osztalékot az új miniszter, erről őt kell megkérdezni. Majd némileg váratlanul azt mondta: „ezek a számok olyan nagyok, hogy ahonnan én nézem a világot, értelmezhetetlenek”. Íme a 444 videója a kérdésről és a válaszról:

Arról korábban mi is beszámoltunk, hogy a honvédelmi miniszter cseh repülőgépes és orosz kötődésű vasúti cégét is Hernádi Zsolt Mol-vezér érdekeltségének adta el.

A kaszinós vállalat a London Capital Zrt., amelynél a 444 beszámolója szerint egyelőre nincs nyoma a tulajdonosváltásnak. Szalay-Bobrovniczky Kristóf 40 százalékos részesedéssel bír az 5 budapesti kaszinót működtető cégben; 60 százalék a miniszterelnök barátjáé, Garancsi Istváné. A koncessziós jogot 2021-ben 35 évvel meghosszabbította a Rogán Antal kabinetminiszter felügyelete alatt működő koncessziós iroda.

Szalay-Bobrovniczky június 22-én – vagyis majdnem egy hónappal a miniszteri kinevezése után – adta be a vagyonnyilatkozatát, abban még feltüntette az érdekeltségei között a kaszinós London Capitalt.