„A
A lényeg

A honvédelmi miniszter járműjavítós cége is a Mol-os Hernádi érdekeltségébe kerül

29/06/2022 15:27

| Szerző: Klubrádió

Az új honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf a cseh repülőgyártó cége után a magyar vagongyártó vállalkozásában is hátrébb lépett az összeférhetetlenség miatt. A cseh vállalatnál Hernádi Zsolt Mol-vezér követte, és a Dunakeszi Járműjavítóban is olyan magántőkealaphoz került a részesedése, amelynek alapkezelője Hernádi egyik cége – számol be a Napi.hu. Hozzátették: a Transmashholding Hungarybe az orosz tulajdonos kiszállása után Tombor András cége szállt be, őt Habony Árpád hitelezőjeként lehet ismerni.

A vasúti járműveket gyártó és javító Dunakeszi Járműjavító Kft. közvetett tulajdonosa, a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. hétfőn jelentette be, hogy megszerezte a tulajdonostársa, a TMH International AG üzletrészét és ezzel teljes egészében magyar tulajdonba került a járműjavító, valamint irányítást szerzett az egyiptomi állami vasútnak kocsikat szállító Transmashholding Hungary Kft.-ben is. A Telex múlt pénteken arról számolt be, hogy az oroszok helyére a cégben eddig is érdekelt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter ugrott be. Akinek viszont összeférhetetlenség miatt meg kell válnia érdekeltségeitől.

A napi.hu szerdán azt írta: a cégbírósági adatokból kiderült, hogy a Magyar Vagon Befektetési Zrt.-ben társtulajdonos Magyar Vagon Invest Zrt.-nek június 17-től már nem Szalay-Bobrovniczky a tulajdonosa, hanem a Solva II Magántőkealap, amelynek alapkezelője a Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója többségi tulajdonában lévő Gran Private Equity Zrt. Az alapkezelő cég vezérigazgatója, Komondi Zsolt lett a Magyar Vagon Invest új vezérigazgatója is, aki Hernádi mellett kisebbségi (20 százalékos) tulajdonosa a Gran Private Equitynek is. (A magántőkelalapok befektetői a nyilvánosság előtt rejtve maradhatnak a hazai szabályok szerint, csak az alapokat kezelő cégek tulajdonosai láthatók a cégadatokban.)

Nem ez az első kapcsolat Szalay-Bobrovniczky és Hernádi érdekeltségei között: múlt csütörtökön derült ki, hogy a miniszter cseh repülős cégét a Mol-vezető veszi meg

Arról viszont nincs hír, hogy a milliárdos profitot termelő kaszinós cégéből is kiszáll-e az új honvédelmi miniszter.

A napi.hu közlése szerint az Egyiptomba vasúti kocsikat szállító Transmashholding Hungarybe az orosz tulajdonos kiszállása után Tombor András cége szállt be. Az üzletember neve évekkel ezelőtt egy NAV-vizsgálat kapcsán Habony Árpád hitelezőjeként került be a hírekbe; Tombor az egyik alapítója volt a fideszes tehetséggondozóként létrehozott Mathias Corvinus Collegium alapítványának, és megfordult reklámos és borászati cégekben is. Ő volt az, aki cseh vállalati közlés szerint már 2020-ban meg akarta vásárolni az Aero Vodochody katonai repülőgyártó többségét, de az túl drágának bizonyult, és végül a következő évben magyar állami kezességvállalással és állami banki hitel segítségével Szalay-Bobrovniczky cége vette meg.

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos (fotó részlete)