„Klubrádió
A lényeg

Kiszálltak az oroszok a Dunakeszi Járműjavítóból, a helyükre lépett a miniszter

25/06/2022 06:23

| Szerző: Klubrádió

Kiszállt az orosz tulajdonos a Dunakeszi Járműjavító Kft.-ből – írta meg a Telex az Opten cégadatbázisban látszódó adatok alapján. A portál szerint az oroszok helyére a cégben eddig is érdekelt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter ugrott be. Akinek viszont összeférhetetlenség miatt meg kell válnia érdekeltségeitől, csütörtökön derült ki, hogy a cseh repülős cégét a Mol-os Hernádi Zsolt veszi meg.

A cégstruktúra kétségkívül igen bonyolult: Dunakeszi Járműjavító 2019 óta fele részben az orosz Transzmashholding-csoporté. Ennek tulajdonában volt egészen a közelmúltig a TMH Hungary Invest Zrt., ami pedig pár éve szerzett tulajdont a járműjavítóban.

A cégregiszter szerint a TMH-t közben átkeresztelték a Ganz-Mávag, az egykoron hatalmas magyar nagyvállalat nevére emlékeztető Ganz-MaVag Invest Zrt.-re, és a cég immár annak a Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek az érdekeltsége – legalábbis az Opten június 24-i adatai alapján –, aki éppen a napokban adta el cseh repülőgyárát Hernádi Zsolt Mol-vezérnek.

Ez annyiban változás, hogy eszerint már a teljes cég Szalay-Bobrovniczky érdekeltsége, mivel a Dunakeszi járműjavító egy hasonló, TMH-s nevű kft.-n keresztül felerészben a Magyar Vagon Zrt. tulajdona volt – utóbbi egyedüli tulajdonosa pedig Szalay-Bobrovniczky Kristóf volt – teszi hozzá a hvg.hu.

Az orosz cégcsoport neve pedig onnan lehet ismerős, hogy ebbe a körbe tartozik a 3-as metró szerelvényeit felújító Metrovagonmas. A Dunakeszi Járműjavító nemrég közleményben cáfolta„ hogy a cégnél tömeges elbocsátásokat készülnének. A mostani tulajdonosváltásnál kívülről nehezen megítélhető, hogy ez valódi szakítás, vagy a felek a szankciók miatt kényszerültek valamilyen cégjogi aktusra – írja a Telex.

Idén májusban derült ki, hogy a „gyártásban lévő projektek átütemezése” miatt 11 munkavállalójátót kellett megválnia a Dunakeszi Járműjavító Kft.-nek.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)