„Klubrádió
A lényeg

A GKI szerint árbefagyasztás nélkül 31 százalék lenne az infláció

13/07/2022 14:14

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon emelkednének legnagyobb mértékben a fogyasztói árak az ársapkák nélkül az Európai Unión belül, tízezrekkel kerülne többe a gáz és az üzemanyag háztartásonként – derült ki a GKI Gazdaságkutató Intézet legfrissebb elemzéséből, amelyet a Napi.hu közölt.

Az összesítésből kiolvasható, hogy májusban Magyarországon ment végbe a kilenckedik legnagyobb áramelekedés (10,8százalék), különleges körülmény azonban, hogy idehaza a kormány széles körben befagyasztotta az árakat, ami az üzemanyagárakat leszámítva nem jellemző az Unió többi tagállamára.

Az elemzésből az is látszik, hogy a helyzet még sokkal rosszabb, ha az elmúlt hét éves periódust vesszük alapul. Eszerint az unió harmadik legrosszabb inflációs mutatójával, 31,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon 2015 óta, az árrögzítés nélkül pedig messze vernénk az uniós mezőnyt.

A GKI megvizsgálta azt is, mekkora áremelkedést okoznának azok a termékek és szolgáltatások, amelyek árai jelenleg rögzítettek, ha valós piaci áron kellene megvásárolni őket. Ehhez a KSH 2011-es fogyasztói kosarát vették alapul.

A számítások szerint 19 százalékponttal lenne nagyobb az árak növekedése a most publikáltnál, ami a júniusi 11,7 százalékos árindexet csaknem 31 százalékra emelné.

Ez alapján az élen álló Észtország 20 százalékos drágulási üteme nem is olyan magas. A GKI szerint a hazai és az uniós árindex összehasonlítását ez a számítás jobban tükrözi.

A GKI számítása alapján egy főre vetítve az összes ár felszabadítása éves szinten 261 ezer forinttal, havi szinten 22 ezer forinttal terhelné a családi kasszát.