„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó szerint az EU-s átlagnál több gáz van a magyar tározókban

13/07/2022 14:40

| Szerző: Klubrádió

"A Magyarországon jelenleg betárolt földgáz az éves fogyasztás 25,5 százalékát tudja fedezni, tehát jóval az európai átlag fölött vagyunk" – jelentette ki kedden Szijjártó Péter. A kormány ezzel együtt szerdán összeült tárgyalni az európai energia-vészhelyzetről.

A külgazdasági és külügyminiszter a Puskás Arénában találkozott Szlovénia, Ausztria, Csehország és Szlovákia külügyminisztereivel, a tárgyalásuk utáni sajtótájékoztatóján beszélt az energiaellátásról.

A külügyminiszter szerint annak van igazán jelentősége, hogy a betárolt mennyiség az éves fogyasztás mekkora részét tudja fedezni, azonban Európában tudomása szerint a jelenleg tárolókban lévő gáz az évi fogyasztás 16,7 százalékát képes adni. „Mi, magyarok itt jobban állunk az átlagnál” – közölte Szijjártó, majd hozzátette, hogy továbbra is tárgyalnak hosszútávú szerződésekről.

A tárcavezető azt mondta, a kormány úgy számolt, hogy a fűtési szezon kezdete előtt még 700 millió köbméter gázt vásárol az ország.

Ezzel együtt a kormány szerdán az európai energia-vészhelyzet miatt ült össze, 15:30-tól pedig Gulyás Gergely tart kormányinfót.

(via hvg.hu, kiemelt kép: MTI/Varga György / részlet)