„Klubrádió
Hetes Stúdió

Egyszer gonosz tréfából a Ferikét Németh Szilárddá operálták – Dési János jegyzete

6/08/2022 15:06

| Szerző: Dési János/Klubrádió

"Egy fideszista parancsolat szerint a gyerekeknek három éves kortól kötelező óvódába járni. Biztos van ennek értelme – például, hogy át lehessen őket operálni, megtanuljanak kis nemzeti színű zászlócskákat lengetni és pár szép dalocska is bekússzon a fülecskéjükbe."

2022. augusztus 06. Hetes Stúdió részlet (22.08.06.) - Dési János jegyzete
05:06
00:00
Akkor halljuk, kinek mi volt a jele az oviban? … Igen, mondjátok! Hangosabban, mert nem hallom.

Szóval, van ott egy fenyőfa, bot és karika, igen. Tovább: helikopter, napocska, pöttyös labda. Jó. Az enyém úszó kacsa volt, de erről ne is többet. Szóval, akkor mindenkinek megvan a helyszín, óvoda.

Képzeljük magunk elé. Enyhe kelkáposzta szag lengi be, amely összekeveredik az izzadt gyerek és némi pisi illatával. A folyósó kockás kövén egy félig rágott vajas kifli maradványa porosodik. A konyhás néni éppen most teszi be a táskájába a fél rúd parizert – jó lesz az még valamire.

Bent az édes kisgyermekek éppen szépen énekelnek, aztán az óvó néni sorba állítja őket. Balra azokat, akiket átoperálnak kisfiúvá, jobbra azokat, akiket átoperálnak kislánnyá.

Hetente kétszer jönnek a szakállas bácsik és ide-oda operálják a gyerekeket, ahogy ezt mostanában szokás. Van, aki múlt hónapban kétszer volt már fiú, kétszer lány, egyszer ékszerteknős (amíg a szülei nyaralni mentek, mert így egyszerűbb volt rábízni a szomszédra) és a jövő héten batman lesz, mert már az a sláger.

De akadt itt már kiskecske, vérfarkas – és egyszer gonosz tréfából a Ferikét Németh Szilárddá operálták. Ki is csapták az óvódából azon nyomban, mert még Egonka, aki hörcsög volt azon a héten, több ésszel rendelkezett és képes volt elénekelni a csigabiga dalt, míg Ferike Németh Szilárdként csak értelmetlenül hörgött és mindig leette a ruhácskáját, valamint meghúzta a kislányok haját és elvette az összes ozsonnájukat.

Mindebből látható, hogy az óvoda ma már veszélyes üzem, nem is engedhető be oda akárki. Régen próbálkoztak óvó nénikkel, akiket óvóda pedagógusoknak hívtak és főiskolára, egyetemre kellett járniuk, tanulniuk, vizsgázniuk, majd lehetőleg éhbérért dolgozniuk. Működött is sokáig a verkli, amíg ki nem derült, hogy ezek a túlképzett óvónénik, a havi bruttó 210 ezer forintos kezdő fizetésükért nem értik ezt a mai világot.

De számoljunk csak egy pillanatra. Egy kezdő óvódapedagógus bruttó bére tehát 210 ezer forint. Vagyis, amit megkap az 140 ezer forint. Amikor egy egyszerű zsömle e sorok írásakor 80 forint (mire elhangzik a rádióban már lehet, hogy kilencven). Ízlelgessük egy csöppet, mint kiscsoportos a vajas-mézes kenyeret: havi 140 ezer forint. Ezt persze nem adják ingyen. Három évig kell érte tanulni – ha fizetősre jár, akkor kb. 1, 2 millió forintjába kerül - hogy havi 140 ezer forintot keressen. Ennyi és kész. Ja, a különmunkát, túlórát általában nem fizetik ki, mert aki 140 ezer forintért tanult évekig, majd bemegy még dolgozni minden nap, annak a hátán közismerten fát is lehet hasogatni.

Amire valószínűleg szükség is lesz, ha jön a fafűtés az óvódákban.

Akad egy bibi. Egy fideszista parancsolat szerint a gyerekeknek három éves kortól kötelező óvódába járni. Biztos van ennek értelme – például, hogy át lehessen őket operálni, megtanuljanak kis nemzeti színű zászlócskákat lengetni és pár szép dalocska is bekússzon a fülecskéjükbe.

Az egyik megoldás, hogy a nagycsoportosokat kinevezzük afféle kápónak és ők tartanak rendet a kis- és középső csopisok között.

A másik, hogy öt-hat elemit végzett közmunkásokat kérünk meg, hogy fáradjanak be az óvódába és legyenek szívesek elleni velük. Ez azért is jó, mert rövidesen az iskolákban is szükség lesz rájuk és itt gyakorlatot szerezhetnek, hogy majd matekot, fizikát, biológiát, angolt tanítsanak a jövő nemzedékének.

Nem kell ebből az egészből akkora ügyet csinálni: Csigabiga, házikó, holdacska álljon balra – mert átoperálunk titeket. Azt hiszem ti most földigiliszták lesztek egy darabig, mert kedves közmunkás bácsi, aki holnap lesz veletek, körülbelül azokról tud gondoskodni. De aztán délután szépen aludjatok nekem!

A műsorvezető gondolatai részletesen is a szerző előadásában. Kattintson a lejátszóra! 

Dési János jegyzete a 2022. augusztus 6-i Hetes Stúdióban hangzott el.