„Klubrádió
Esti gyors

Nagyon jó jel, bármi is lesz a választás eredménye – Dési János jegyzete

28/03/2022 18:01

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Vége a fotelkommentelők egyeduralmának, sok ezren vállalták, hogy vasárnap vigyázzanak a választás tisztaságára. Fontos ez, olyasmi, amire joggal lehet büszke az is, aki megszervezte és az is, aki vállalkozott rá. Minden demokrata érzésű elégedett lehet ezzel a nagy erővel, amelyik megmozdul most. 

2022. március 28. Esti gyors-részlet / Dési János jegyzete - 2022.03.28.
03:49
00:00

Érdekes, amikor valami törvénytelenséggel lehet igazságot szolgáltatni. Az ilyesmi azt mutatja, hogy kifordult helyéről a világ, s kell valaki, ó kárhozat, de arra született, hogy helyretolja azt.

Hétfő reggel az úgynevezett Anonymus hacker csoport feltörte a nagyrészt közpénzből kitartott, hamisításra, rágalomra, karaktergyilkosságra, uszításra szakosodott propaganda kiadványokat, s a valóságról értesítette a nagyérdeműt. Amit elkövettek hackerék, valószínűleg bűncselekmény, mert az igazság közzététele az az, miközben a közpénzjellegét elvesztett közös pénzből működtetett termékek jogszerűen hazudozhatnak reggel, délben, este.

Mindebből nem következik, hogy a törvények rosszak. Mert nem lehet mindent jogszabállyal megoldani. A vélemények legyenek sokfélék – de erre hivatkozva folyamatosan uszítani és hazudni mégsem normális. Valami emberi jóérzésnek kell maradnia a világban (igen, ismerem az ellenérveket is) különben nincs sok esélyünk.

A hazugsággyáros később hivatkozhat arra, hogy őt megtévesztették, vagy neki is be kell fizetnie a számláját, továbbá arra is, hogy valóban, aki nem ájult és szent tisztelettel néz a kis vezetőre, az elpusztításra érdemes – de egy adott pillanatot túl mindez kevés. Illetve túl sok. Ráadásul a háború közvetlen árnyékában továbbra is tolni az agresszor propagandáját, rövidlátó politika.

Főleg, ha vigyázó szemüket Orbánra vetik, aki azért náluk óvatosabb, mert például minden további nélkül megszavazza, hogy Putyint és társait bíróság elé kell állítani a háborús bűnök miatt. Persze a pávatáncba hívni kell a szerencsétleneket, akik még nem vették észre, hogy nagyon könnyen ővelük vitethetik el a balhét. Mert a szent ember majd azzal védekezik, ő megszavazta amit kell, arról meg nem tehet, hogy a nagy sajtószabadságban talpasai és jobbágyai miket firkálgattak össze. De most szépen megbünteti őket, már csak a rend kedvéért is – és ha a bőrét mentheti, nyilván bekerül a darálójába néhány lelkendezve ma gyalázkodó. Jut is marad is.

Szóval, az Anonymus hackercsoport a támadásával, ha csak rövid időre is, de megóvta a szégyentől a megrögzött hazudozókat, hogy platformjaikon legalább ott lehetett az igazság.

A másik, amit röviden említek, hogy barátaim, barátnőim, ismerőseim, fele- és egész barátaim hosszú sora indul neki most esküt tenni, hogy aztán vasárnap vigyázzanak a választás tisztaságára. Sok ezren vállalták, hogy többször is keresztülutaznak az országon, fizetik a szállásukat rászánnak egy hosszú napot – na és a képzést, az esküre utazást és a többi, hogy rendben menjenek a dolgok. Fontos ez, olyasmi, amire joggal lehet büszke az is, aki megszervezte és az is, aki vállalkozott rá. Minden demokrata érzésű elégedett lehet ezzel a nagy erővel, amelyik megmozdul most. Látszik, hogy igazán sokan vannak, akiknek fontos a demokrácia, akik hajlandóak ezért áldozatot hozni, tenni – felállni a kényelmes karosszékből. Vége a fotelkommentelők egyeduralmának.

És ez nagyon jó jel a választás végkimenetele szempontjából is – és bármi is lesz az eredmény, ez a csoport mutatja, hogy igenis sokan vannak, akik hajlandóak cselekedni egy jobb világért, amely velük kopogtat most itten, mondhatni a szabadság kapuján.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2022. március 28-i, hétfői adásában hangzott el a szerző felolvasásában.