„Klubrádió
Esti gyors

Félrenézők – Szénási Sándor jegyzete

22/03/2022 18:22

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Ha kollektív bűnről nincs is szó, arról sincs, hogy az orosz társadalom ne lenne bűnrészes abban, ami történik. Az oroszok többsége hagyta, hogy Putyin az arcukra kenje az ukránok vérét. Az „orosz” szó fertőzött lett, tetszik, vagy nem tetszik, és a mi dolgunk, hogy megtisztítsuk, akarjuk ezt vagy sem – idézi jegyzetében Szénási Sándor Dmitrij Gluhovszkij orosz írót.

2022. március 22. Esti gyors - részlet / Szénási Sándor jegyzete - 2022.03.22.
02:55
00:00

Ha minden így marad, Budapest olyan csonka úszó-világbajnokságot rendez majd júliusban, hogy a világ rögtön időutazáson érezheti magát, midőn eszébe jut a szintén amputált moszkvai olimpia, és kisöccse, a Los Angeles-i, ahol a Nyugat és a Kelet negligálta egymást sorozatban.

Svájc után a németek és a lengyelek jelentették be, hogy amennyiben a rendezvényen orosz és fehérorosz úszók is részt vesznek, rájuk ne számítsanak. A FINA dühödten követelte, hogy a politikusok hagyják ki a sportot a játékból, mint ahogy korábban a futballszövetségek és művészeti szövetségek is tiltakoztak amiatt, hogy orosz játékosokat és előadókat diszkriminálnak az Ukrajna elleni háború miatt.

Hát tehetnek ők arról?

Nem, persze nem. Barisnyikovnak, az amúgy Amerikában élő hetvenéves híres balett-táncosnak van valami igaza, amikor nehezményezi, hogy a meghívások visszamondása egyes személyeket is érint, nemcsak csapatokat, amelyek, ha államilag támogatott és az orosz államot képviselő válogatottakról van szó, letilthatók, de például az UEFA miért törli a Leipzig meccsét a moszkvai Szpartakkal, amely csapat ugye magántulajdonban van?

Mondjuk, pont a Szpartokot nem volt helyes emlegetni, a tulajdonosa ugyanis a világ 168. leggazdagabb embere, Leonyid Fegyun, pozícióját tekintve orosz oligarcha Putyin köréből. Ám, nyilván vannak rendes, becsületes, a mindennapi betevőt kérges tenyérrel megkereső orosz klubok, amelyek most szintén páriának számítanak a világban, pusztán a származásuk miatt.

Ez pedig sima út az ostoba oroszgyűlölet felé.

De nézzük a problémát másfelől, épp egy orosz véleménye alapján.

Dmitrij Gluhovszkij neves sci-fi-író, aki egyébként a tízes évek óta figyelmezteti népét a Putyin nevű életveszélyre, úgy véli, ha kollektív bűnről nincs is szó, arról sincs, hogy az orosz társadalom ne lenne bűnrészes abban, ami történik. Gluhovszkij azt írja nyílt levelében, hogy az oroszok többsége hagyta, hogy Putyin az arcukra kenje az ukránok vérét. Ez pedig már a történelmünk része, és nemcsak azok miatt, akik helyeselték a népirtást, de azok miatt is, akik félrenéznek.

Értsd: azok miatt is, akik azt mondják, csak sportolók, csak karmesterek vagyunk, mi közünk az egészhez.

Hát az, írja Gluhovszkij, hogy az „orosz” szó fertőzött lett, tetszik, vagy nem tetszik, és a mi dolgunk, hogy megtisztítsuk, akarjuk ezt vagy sem.

Londonban a brit Királyi Operaházból elbocsájtották Pavel Szorokin karmestert. Megkérték, határolódjon el az inváziótól. Szorokin nemet mondott, és közölte, az ukránokról sem mond semmit.

Azt hitte, félrenézhet, ő lehet az az ember, aki ott sem volt.

De ennek az ideje már lejárt.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2022. március 22-i, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.