„Klubrádió
A lényeg

Az EU szerint háborús bűncselekmény lehet a mariupoli szülészet elleni támadás

10/03/2022 21:10

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Unió a lehető legerőteljesebben elítéli a mariupoli szülészet elleni orosz támadást. „Felelni fognak a tetteikért azok, akik az Orosz Föderációban felelősek ezért a kegyetlen bűncselekményért” – áll a Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője által kiadott közleményben.

„Borzalommal látjuk, hogy az orosz fegyveres erők egyre több atrocitást követnek el, és a legvédtelenebbeket és kiszolgáltatottabbakat veszik célba. A támadóknak ez a viselkedése szégyenletes és teljességgel elfogadhatatlan” – olvasható az EU közleményében.

Borrell az Ukrajna elleni háború azonnali beszüntetésére szólította fel Moszkvát, azt hangsúlyozza, hogy Oroszországnak teljes felelősséget kell viselnie a háború minden következményéért és a kioltott életekért, ez háborús bűn, és nem kerülhetik el a felelősségre vonást.

Az Azovi-tenger partján lévő Mariupol körül ostromgyűrű van, a város védői elkeseredett küzdelmet folytatnak, és ukrán jelentések szerint már 1500 polgári áldozat van a 400 ezres városban. A humanitárius folyosókat szintén támadják, csütörtökön egyetlen ember sem tudta elhagyni a várost.

Az orosz erők szerdán bombázták le szülészeti és gyerekklinikát is. A támadásban tizenheten megsérültek, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentése szerint hárman meghaltak, az egyik áldozat egy hatéves gyerek. Ukrán felvételek szerint szülés előtt lévő várandós nőket is mentettek ki a romok közül.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint nem bombázták le a mariupoli kórházat, ami amúgy legitim célpont volt.

Az ENSZ szerint viszont a mariupoli már a harmadik szülészeti klinika volt, amit az oroszok lebombáztak.

Közben így néz ki egy újabb bombatámadás Mariupolban:

(forrás: Telex, 444, Kiemelt kép: MTI/AP/Jevhen Maloletka)