„Klubrádió
A lényeg

Elindultak Ukrajnába a hágai bíróság nyomozói

3/03/2022 17:28

| Szerző: Klubrádió

Útra keltek Ukrajnába a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság nyomozói, akik háborús és emberiesség elleni bűncselekmények mellett népirtás nyomait kutatják. A vizsgálat mindkét fél cselekedeteire kiterjed – írja a 444 a Guardian alapján.

"Tegnap [szerdán] összeállítottam egy csapatot, amely ma el is indult a régióba" - közölte Karim Khan, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze, aki az Ukrajna területén elkövetett háborús bűncselekmények ügyében indított nyomozást. "Ez egy előörs, nyomozókból, ügyvédekből áll" – mondta. Khan háborús és emberiesség elleni bűncselekmények mellett népirtás nyomait is kutatja. Vizsgálatai mindkét fél cselekedeteire kiterjednek.

A 444 megjegyzi, hogy Oroszország és Ukrajna nem tagja a büntetőbíróságnak, az előbbi még csak el se ismeri azt. Ukrajna legalább 2014-ben delkarálta, hogy elismeri annak joghatóságát a területén 2014-et követően elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények ügyében.

Ehhez kapcsolódik, hogy három, civil áldozatokat követelő támadást dokumentált részletesen az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet. Mindhárom támadást Harkivban hajtották végre február 28-án, ezeknek legalább kilenc polgári lakos, köztük gyerekek az áldozatai.

(forrás: Guardian, kép: OSeveno/Wikimedia Commons)