„Klubrádió
Esti gyors

Egy dolgot még nem ért el életében – Hardy Mihály jegyzete

7/03/2022 18:34

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

A 69 éves Putyin mostanra szinte mindent megszerzett, amit csak lehetett, pénzt, palotát, fiatal szeretőt, hírnevet, hatalmat. Vetélytársaival, ellenfeleivel, vagy akiket árulónak tekintett, kérlelhetetlenül leszámolt, és miközben egyre inkább egy Gestapo-főnökre  emlékeztet, egy dolog eddig kimaradt az életéből.

Nem tudom, emlékeznek-e még erre a zenére:

2022. március 07. 2022.03.07.
00:21
00:00

Az idősebbek nyilván felismerték. Igen, ez A tavasz tizenhét pillanata című szovjet filmsorozat főcímzenéje. A sorozatot a szovjet premier után nem sokkal, nálunk is vetítették a Magyar Televízióban mind a tizenkét részt, méghozzá nagy érdeklődés mellett, ahol Stirlitzet, a nácik közé beépült szovjet szuperkémet Vjacseszlav Tyihonov alakította. A fekete-fehér tévésorozat sikerét persze az is garantálta, hogy mást nem nagyon lehetett nézni akkoriban a kádári Magyarországon. A filmsorozatot állítólag maga Jurij Andropov, a szovjet titkosrendőrség, a KGB akkori elnöke rendelte meg, hogy egy kicsit népszerűsítsék a titkosszolgálatok megtépázott nimbuszát. A tizenkét részes sorozatot 1973-ban vetítették a Szovjetunióban, a sorozat alighanem minden részét megnézte a Leningrádi Egyetem harmadéves joghallgatója, egy bizonyos Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin is.

Egyes életrajzírói nagy jelentőséget tulajdonítanak ennek a mai szemmel megmosolyogtatóan egyszerű tévésorozatnak abban, hogy ez a bizonyos Vlagyimir Putyin nevű joghallgató 1975-ben belépett a KGB-be. Eleinte a külföldiek megfigyelésével foglakozó osztályon dolgozott, majd tolmács fedősztorival kihelyezték a baráti NDK-ba, Drezdába, és mire visszatért a szülőhazájába, a Szovjetunió látványosan összeomlott. A légüres térbe került ifjú Putyin csatlakozott Anatolij Szobcsak demokrata felfogású polgármester köreihez, és rövidesen zsíros, jól fizető álláshoz jutott. Ő intézte a Szentpétervárrá visszakeresztelt leningrádi kikötő export-import engedélyeit. 1998-ban ez a jellegtelen hivatalnok külsejű ember már a teljes orosz titkosszolgálat, az FSZB, vagyis a KGB utódszervezete élén állt, és innen már történelem…

Mindezt csak azért mondtam el, hogy jobban megértsük: a fekete-fehér látásmód, a barát-ellenség szélsőértékek vezérelte gondolkodás ma sem idegen Vlagyimir Putyintól, aki kétségkívül ravasz és okos politikus, az érzelmek azonban más lapra tartoznak. Ráadásul egy olyan világból érkezik, a kémek és a titkosszolgálatok világából, ahová – hasonlóan a maffiához – csak belépni lehet, élve kilépni sohasem. A 69 éves Putyin mostanra szinte mindent megszerzett, amit csak lehetett az életében, pénzt, palotát, fiatal szeretőt, hírnevet, hatalmat. Vetélytársaival, ellenfeleivel, vagy akiket árulónak tekintett, kérlelhetetlenül leszámolt. Riválisaival hol egy 9 mm-es pisztolygolyó, hol halálos idegméreg, hol a polónium izotópjával mérgezett tea végzett. Putyin egy dolgot nem ért még el életében: III. Vlagyimir néven még nem lett minden oroszok cárja és nem egyesítette az egykori Orosz Birodalmat.

Ez az ember indított most totális háborút a szabad és független Ukrajna ellen. Mert zsigerből gyűlöli mások szabadságát és a demokráciát. Az az ember, aki egykor példaképként tekintett Stirlitzre, a szovjet szuperkémre, napjainkra a filmbéli Gestapo-főnökkel, a hírhedt náci Gruppenführer Müllerrel lett azonos. Csak éppen nem érti…

2022. március 07. Esti gyors-részlet / Hardy Mihály jegyzete - 2022.03.07.
04:13
00:00

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2022. március 7-i, hétfői adásában hangzott el a szerző felolvasásában.