„Klubrádió
Reggeli gyors

KGBéla orosz propagandaoldalon, Moszkvából elemzi a magyar helyzetet

7/03/2022 07:53

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Aktivizálták Kovács Bélát, egykori jobbikos képviselőt, elítélt orosz kémet az orosz sajtóban. Az orosz többségi tulajdonban lévő Nemzetközi Befektetési Bank Putyin trójai falova, az orosz titkosszolgálat meghosszabbított kezének tartják, de Gulyás Gergely megvédte. Egyre több és több orosz tiltakozik a háború ellen: őket meg kellene különböztetni a többiektől a szankcionálásnál? Miért kerül Szijjártó veszprémi interjúja az orosz fősodratú sajtóba? Nemzetközi lapszemle.

2024. április 19.
00:00
00:00

A Regnum orosz portálon Kovács Béla, akit leginkább KGBélaként ismerhetünk itthon, írt cikket, amelyben a Budapesten akkreditált ukrán nagykövetasszony, Ljubov Nepop csípős megjegyzéseit idézi egy Budapesten tartott konferenciáról: „Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz” – mondta Nepop Orbán Viktor kijelentésére utalva. Nepop azt is mondta: „Nektek fontosabb a rezsicsökkentés, mint az emberi életek?” Kovács Béla arra is figyelmeztet hogy a nagykövetasszony tudomása szerint a kárpátaljai magyarok is harcolnak az oroszok ellen.

Kovács Béla büntetőpere
 
Kovács Béla
 
Budapest, 2020. szeptember 24. Kovács Béla korábbi jobbikos európai parlamenti képviselő az ellene és három társa ellen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében. MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 

 

A Regnum portál orosz háborús propagandát terjeszt, a lapszemle készítésekor megjelent legfrisseb hír címe az volt: Az ukrán nácik nem engedik ki a menekülőket Harkivból, Szumiból és Mariupolból. Az egyetlen orosz független rádiót, az orosz Klubrádiót, az Echo Moszkvit olyannyira felszámolta a tulajdonos, a Gazprom, hogy még az online megjelenést is ellehetetlenítette. Az elmúlt 3 évtizedben az Echo Moszkvit Putyinnal szembeni kritikus álláspontja ellenére megtűrték az éterben.

A még létező Lenta orosz portál a zaporizsjai atomerőmű kigyulladt hivatali épületéről írja meg, hogy az ukrán rendszerkarbantartók szerint minden normának megfelel a rádióaktivitási és a sugárzásvédelmi szint, azonban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel azt is közölték, hogy bármilyen intézkedést, vagy az üzemeltetési változtatást vagy változást először az orosz hatóságokkal kell egyeztetni – amit a TASZSZ orosz hírügynökség oldalán is olvashatunk. A hat reaktorból jelenleg csak kettő működik. A többit részben leállították és megfigyelés alatt tartják. Az egyik atomenergetikai alapítványi szakértő megnyugtatott mindenkit, a zaporizsjai atomerőmű még azt is kibírná, ha egy Boeing rázuhanna.

Magyarország kiáll az orosz kémbank mellett – írja az Euractive, noha Gulyás Gergely jelezte azt is, hogy a rendkívüli körülmények befolyásolhatják a bank további sorsát. Az orosz többségi tulajdonban lévő Nemzetközi Befektetési Bankot már 2019-ben Putyin trójai falovának nevezte az amerikai elnökválasztáson indult Bernie Sanders szenátor, aki ez alkalomból levelet is küldött a kormánynak, nevén nevezte a pénzintézetet, miszerint ő azt az orosz titkosszolgálat meghosszabbított kezének tartja. A bankban kisebbségi részvénnyel rendelkező csehek, bolgárok, szlovákok és románok az orosz bankok ellen bevezetett nemzetközi szankciók bejelentésekor jelezték, kivonulnak a bankból. Gulyás Gergely viszont megvédte a bankot, mert magyar cégek számára nyújt hiteleket, ezért Magyarország érdeke, hogy ekképpen bebiztosítsa a további fejlesztéseket.

A Washington Post Olenat mutatja be, aki a putyini diktatúra elől menekült el hat évvel ezelőtt Ukrajnába, ahol a Donbasz környékén élő nőknek és gyerekeknek segített különféle alapítványokon keresztül. Most onnan is el kellett menekülnie, és a retorzióktól félve teljes nevét nem akarta megadni. Panaszkodott, hogy az orosz bankok elleni szankciók miatt nem férhet hozzá a pénzéhez sem, így most se otthona, se pénze. Mint mondja, érti ő, hogy attól tart a Nyugat, hogy ezekből a pénzekből finanszírozza Putyin a háborúját, de miért kell az egyszerű állampolgárt büntetni azért, mert neki éppen orosz útlevele van. Biztos abban is, hogy egyre több és több orosz tiltakozik a háború ellen, őket valahogy mégiscsak meg kellene különböztetni a többiektől.

A TASZSZ orosz hírügynökség Szijjártó Péternek a Veszprémi Naplóban megjelent interjújából kiemeli, hogy nem kívánja Magyarország felbontani az orosz gázszerződéseit. Hazánk 80%-ban függ az orosz gázimporttól. Európa átlagosan 40%-ban. Szijjártó bírálta az ellenzéket, hogy szerinte a gázszállítások leállítását követelte, de a külügyminiszter szerint akkor előállna az a helyzet, hogy se fűtés, se ipari termelés nem lenne és munkahelyek szűnnének meg. Arra is hivatkozott, hogy a Gazprom nincs a szankciós listán, ahogy a Gazprom Bank sem. Tavaly szeptemberben 15 évre hosszabbította meg a magyar kormány az oroszokkal a kifutó gázszerződéseket.

Az Egypt Independent arról írt, hogy március 11-ig napi két gépet indítanak Magyarországról, hogy az Ukrajnából érkezett egyiptomiakat a hazájukba szállítsák. Az egyiptomi nagykövetség azonban nem közölte, hogy hány személyről lehet szó, viszont részletes útmutatást adott a hivatali papírok elintézéséhez.