„Klubrádió
A lényeg

Mégis világpiaci áron vesszük az orosz gázt

7/03/2022 16:26

| Szerző: Klubrádió

Kéthavi csúszással tavaly novemberig még a tőzsdei árnál is többet kért Moszkva a fűtőanyagért a Népszava számítása szerint. A lap arra a következtetésre jutott, hogy az orosz fél késleltetve, és "ellapítva", de bevezeti ugyanazokat az árváltozásokat, amelyek a világpiacon is történnek.

Egyre kevésbé valószínű, hogy Vlagyimir Putyin igazat állított, amikor Orbán Viktorral közös, február eleji találkozóján úgy fogalmazott, Magyarország a "piaci árnál" ötször olcsóbban kapja a gázt. Pedig a kijelentés köré azóta a Fidesz-propaganda még politikai reklámkampányt is szervezett – írja a Népszava.

A miniszterelnök és több kormánypárti politikus is beszélt arról korábban, hogy az októberben újrakötött hosszú távú magyar-orosz gázvásárlási szerződés jóval kedvezőbb az azt megelőző, 1996 óta érvényes megállapodásnál, illetve "biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását". A KSH külkereskedelmi nyilvántartása alapján a Népszava viszont úgy számol, hogy Magyarország orosz gázára általában nem olcsóbb a tőzsdei szintnél, csupán azt az orosz fél két hónapos késéssel érvényesíti. Ráadásul a lap szerint a 2017 és 2021 vége közötti időszak átlagában az oroszok által megszabott ár több mint 7 százalékkal meghaladta a két hónappal korábbi piaci árat. A Népszava kiszámolta azt is, hogy decemberben az állami MVM ötször drágábban vette a fűtőanyagot, mint amennyiért tovább adta a lakosságnak, azaz a rezsicsökkentést nem az oroszokkal kötött szerződés, hanem az adófizetők tartják fenn. 

A lap azonban összevetette az kedvezményes orosz gázárak alakulását a tőzsdei árakéval arra jutottak, hogy az orosz gázár nem olcsóbb, csak két hónapos késleltetéssel érvényesítik az árváltozást

Mindebből, illetve a statisztikai adatokból egyértelműen következik, hogy az új magyar-orosz gázszerződés sem biztosítja a "rezsicsökkentés fenntartását".