„Klubrádió
A lényeg

Milyen lehet a fegyverszállítás Magyarországon? Döntöttek Orbánék

7/03/2022 14:35

| Szerző: Klubrádió

A "Stratégiai Nyugalom Operatív Törzs" első ülése után kiderült, a kormány mégis megengedi, hogy Magyarországon keresztül fegyvereket szállítsanak át a háborúval kapcsolatban, de csak akkor, ha azokat közvetlenül viszik Ukrajnába, hanem előbb egy harmadik NATO országba. Így a magyar kormány a NATO állam- és kormányfői testületének 2022. február 25-i nyilatkozatában megerősített döntéseire tekintettel, engedélyezi a NATO reagáló erők Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását az ukrajnai háború miatt.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Ivano-Frankivszk, 2022. március 4. Ukrán önkéntesek a hadseregnek szánt adományokat veszik át a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk város területi védelmi központjában 2022. március 3-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Oleg Petraszjuk
Fotó: Oleg Petraszjuk
 

 

A hétfőn délben közzétett kormányrendelet szerint a kormány azt is engedélyezi, hogy Magyarországra NATO reagáló erőket telepítsenek, a Dunántúlra.

A rendelet szerint lehetővé válik, hogy a szövetséges fegyveres erők áthaladjanak Magyarország területén szárazföldi és légi úton, kivéve, ha áthaladnak Ukrajnába. Szükség szerint NATO erőket lehet Magyarországra telepíteni, ideértve a gyakorlatokon és kiképzési feladatokon való részvételt.

A kormányrendelet 3. pontja szerint a kormány megengedi azt, hogy Magyarország területén más NATO-tagországokba szállítsanak az ukrán fegyveres erők számára szánt, „a halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseket és platformokat”. Nem engedélyezi viszont, hogy halálos erőt közvetlenül átvigyék a magyar-ukrán határon, akár szárazföldi, akár légi úton.

Magyarországról kizárólag nem halálos erő eszközöket lehet Ukrajnába szállítani, mint például védőfelszerelés, egészségügyi eszközök, üzemanyag, humanitárius segítség.