„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay: Orbánt a sajátjai közül is sokan hazaárulónak tartják

7/03/2022 08:43

Interjút adott Márki-Zay Péter, az összellenzék miniszterelnök-jelöltje amiatt, hogy egyes mondatait a fideszes és kormánymédia azzal támadja, mintha ő fegyveresen akarna beavatkozni az orosz-ukrán-háborúba, sőt Orbán Viktor pénteken azt mondta, a baloldal a háború oldalán áll. Erről is beszélt Márki-Zay a Népszavának, aki szerint "Magyarországot a NATO és az Európai Unió védheti meg attól, hogy belesodródjon a háborúba, de azt is hozzátesszük, hogy azonnal megengednénk NATO csapatok magyarországi tartózkodását is, amit ma Orbán Viktor Vlagyimir Putyin parancsára akadályoz."

 
Máfki-Zay Péter Berlinben (Forrás Márki-Zay Péter Facebookja)
 

 

Szerinte a NATO-val való maradéktalan együttműködés nem azt jelenti, hogy "a szövetség katonákat küldjön Ukrajnába. Ez soha nem merült fel egyetlen NATO tagországban sem, tehát nem tudom, honnan veszi a Fidesz ezeket a vádakat". Majd elmondta, hogy ahhoz képest, hogy őt vádolják azzal, hogy fegyverszállítmányokat küldenénk az ukránoknak, "mindenkinek tudni kell, hogy éppen Orbán engedélyével vettek részt magyar felségjelzésű NATO repülőgépek fegyverszállítmányok Ukrajnába juttatásában. Ez akkor is így van, ha a kormány és a kormánymédia az ellenkezőjét állítja".

Szerinte "már most nagyon sok nagyon káros következménye van az orbáni politikának", és azt mondta "soha nem tört volna ki ez a háború, ha a magyar miniszterelnök nem akadályozta volna Ukrajna NATO-hoz való közeledését". Elmondta, a kárpátaljai magyarság sokat szenved attól, hogy az ukránok szemében Putyin bérence akadályozza az országuk védelmét, sok rosszindulatú kritikát kapnak amiatt, hogy az anyaországuk vezetője egy áruló. "A fideszes táborban is nagyon sokan tartják Orbánt hazaárulónak, mert Putyin érdekeit képviseli". Ezt a Putyin bank magyarországi engedélyezésével, egyes orosz bűnözők moszkvai kiadatásával és az ukrán gázcsapok elzárásával támasztja alá. További részletek: Népszava.hu.