„Klubrádió
Esti gyors

Hiába mondták Orbánnak, hogy cúg van – Kárpáti János jegyzete

3/03/2022 18:03

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A NATO az a hely, ahová Magyarország évekkel ezelőtt bejött a hidegről. De a nyugati közösségen belül a jelenlegi magyar kormány iránti bizalom a mélypontra süllyedt, mert Orbán egy idő után állandóan nyitogatni kezdte az ajtót, mindig a legrosszabbkor.

2022. március 03. Esti gyors - részlet 22.03.03. Kárpáti János jegyzete
02:17
00:00

„Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik, a demokráciát pedig nem lehet felülről irányítani, hanem csak az emberek szívéből nőhet ki” – mondta Orbán Viktor 2007. március 30-án, a Fidesz megalapításának 19. évfordulója alkalmából tartott konferencia záró szónokaként. Lám, mire jó az internet, amely nem felejt, ellentétben sokunkkal, hamarosan szavazó polgárokkal.

Az olaj helyett ma inkább a földgázról szoktak beszélni, de a többi szerintem továbbra is stimmel. Nem tudom, hogy a miniszterelnök egyetért-e egykori önmagával, vagy legalább valamelyik egykori önmagával, mert abból is van egy néhány. De azt tudom, hogy én most maximálisan egyetértek vele: Magyarországnak nem szabad belesodródnia az Ukrajnában dúló háborúba.

Ennek, az ország és a magyarság megóvásának azonban nem Orbán Viktor, hanem az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, a NATO a garanciája. Az a család, amely megvédi a családtagokat, az a katonai szövetség, amellyel egy ponton túl Putyin sem mer ujjat húzni. A hely, ahová Magyarország évekkel ezelőtt bejött a hidegről. Az a nyugati közösség, amelyen belül a jelenlegi magyar kormány iránti bizalom a mélypontra süllyedt, mert Orbán egy idő után állandóan nyitogatni kezdte az ajtót, mindig a legrosszabbkor, és hiába mondták neki, hogy cúg van.

Ha békemisszió akart lenni a legutóbbi moszkvai zarándoklata, akkor az végeredményben teljes kudarcként értékelendő. Ha pedig csak arra irányult, hogy az oroszok legalább egy ideig ne zárják el a gázcsapot, akkor fel kell tennünk a kérdést: mivé lett ez az egész nagy keleti nyitás?

Nézzük a dolgokat reálisan. Ha az orosz haderő betette a lábát a Magyarországgal szomszédos Ukrajnába, akkor a NATO-nak minden eddiginél nagyobb szüksége van Magyarországra, és Magyarországnak a NATO-ra. Olyan korszak kezdődik, amelyben Orbán Viktor nem tud jó szerepet játszani. Ott már eljutott teljesítő képessége határára, itt pedig már nem bíznak benne.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2022. március 3-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

Orosz hadművelet - Rendkívüli EU-csúcs
 
 Az Európai Tanács által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök megérkezik az Európai Unió állam- és kormányfői rendkívüli csúcstalálkozójára, amelyet az orosz-ukrán válság ügyében tartanak Brüsszelben 2022. február 24-én. MTI/Európai Tanács