„Klubrádió
Reggeli gyors

Fekete-fehér, igen-nem

3/03/2022 14:12

| Szerző: Klubrádió

Miért fogadjuk be most az Európa keleti feléről érkező menekülteket, amikor eddig utáltuk a migránsokat? Igaz, a korábbi menekülthullámokkal érkező emberek dél felől, főleg a Közel-Keletről és Ázsia távolabbi részeiből jöttek. Őket a kormány éveken át próbálta ellenségként beállítani a magyar társadalom számára, megbélyegző, rasszista felhangú kampányokkal. Erről az ellentmondásról is beszélt Sík Endre szociológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatója.

2022. március 03. Reggeli gyors - részlet 22.03.03. Sík Endre
07:47
00:00
"A kormány megteszi, ami tőle telik. Ami tőle nem telik, az az érdemi segítés" – kezdte a beszélgetést Sík Endre, a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatója. Szerinte a mai magyar politikai vezetés sohasem szerette, hogy tőle független, nagy tömegeket megmozgató, kormányzatoktól független civil szervezetek, NGO-k dolgozzanak, de most úgy tűnik, hogy ez simán megy. Ennek 2015-höz képest egyik fő oka az, hogy többségében magyar etnikumú menekültek jöttek – tette hozzá. A szociológus korábbi, idegenellenességet  vizsgáló kutatásaira hivatkozva ezt nem tartja meglepőnek, mert ahogy fogalmazott, a magyar állampolgárok mindig is sokkal többet engedtek meg a határon túli magyaroknak az összes többi más országból érkezett menedékkérőhöz képest. 

A háború elől menekülő, Ukrajnában tanuló nigériai egyetemista a budapesti Nyugati pályaudvaron 2022. március 1., kedd Fotó: Klubrádió / Hardy Mihály,
 

Arról, hogy az ukrajnai menekültekért indult hazai összefogás után javulhat a magyarokról külföldön kialakult kép, a kutató azt mondta, szerinte a magyar embereknek soha nem volt rossz a megítélése, ellenben a magyar politikával. Utóbbival szemben mindig is megvolt a kritika, egyrészt a korábbi menekülthullámok idején felerősödő rasszista hozzáállás, másrészt a keleti autoriter rezsimekkel ápolt jó viszony miatt. És ez a bírálat az utóbbi években egyre csak erősödött, ahogy a magyar kormány "egyre gyorsabban és egyre szélesebb mozdulatokkal járta a pávatáncot".

Sík Endre úgy véli, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a nagy és elkötelezett választói tábora nem érzékeli, hogy a magyar kormányfő megvetett szerepben lenne a világszínpadon, ők úgy látják, hogy "Orbán áll a vártán kezében kivont szablyával, és hősiesen védi a magyarokat, egész Európát, a kereszténységet és az európai kultúrát".

A szociológus szerint annyiban változott a helyzet, hogy most, miután a "baráti" Oroszország megtámadta a közös szomszédot, a magyarok által is lakott Ukrajnát, a kormánynak sokkal nehezebb egy csomó mindent kommunikálnia, amit eddig könnyeben megtehetett. Nem lehet annyira ellenséges a menekültekkel szemben, mint korábban, valamint Vlagyimir Putyin Nyugat által már régóta bírált politikája ellen is határozottabban ki kell állnia. Orbánnak meg kell gondolnia, hogy a menekültekről és Oroszországról szóló kettős beszédben (amit – már csak a közelgő választás miatt is – továbbra is fenntart) a hangsúlyokat hova helyezi, hisz fő célja, hogy a Fidesz választói "betontömbjét", illetve annak mozgósítottsági állapotát megtartsa.

A teljes beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Sík Endrével
2022. március 03., csütörtök 08:48
Műsorvezető: Mérő Vera