„Klubrádió
A lényeg

Medián: Az orosz–ukrán háború egyelőre a kormányt erősítette

2/03/2022 14:56

| Szerző: Klubrádió

A Medián legfrissebb, hvg360-on megjelent felmérésének adatai szerint nem hozott áttörést az ellenzék számára a kampány felpörgése, sőt mintha az első háborús hírek is inkább a kormánypártot erősítették volna: február végén szilárdan őrizte vezető helyét a Fidesz–KDNP.

A Medián felmérése még az orosz invázió kezdete előtti napokban indult, és ha konkrét kérdést nem tartalmazott is a háború hatásáról, az megfigyelhető, hogy a csütörtöktől szombatig készült közvélemény-kutatási interjúkból a Fidesz nagyobb támogatottsága rajzolódott ki, mint a hét első felében kitöltött kérdőívekből.

A háború kitörése előtt, az szja-visszatérítés és a 13. havi nyugdíj kiutalásának idején a kormánypártok előnye 4 százalékpont volt, és ugyan nem volt konkrét kérdés a háborúval kapcsolatban, de az orosz invázió után a kormány előnye jelentősen nőtt – derül ki a kutatásból. A teljes népességen belül 39-32-re vezet a Fidesz az ellenzékkel szemben, a választani tudóknál 50-40, a a választani tudó biztos szavazóknál 49-43 az állás a kormánypártok javára.

Az Egységben Magyarországért december óta 2 százalékpontot vesztett. Ez jelezheti az elbizonytalanodást, a teljes népességen belül ugyanis a választani nem tudók/nem akarók aránya 13-ról 20 százalékra nőtt.

Visszaesett a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt is, egy kicsit távolabb kerültek a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöbtől. Gattyán György vagy Szanyi Tibor pártja pedig a „futottak még” kategóriába tartozik, listás támogatottságuk alig mutatható ki – olvasható a kutatásban.

A Fidesz–KDNP biztosan vezet az idősebbek, a falusiak, az alacsonyabb végzettségűek és a kis jövedelműek között, a nagyvárosokban élők, a diplomások és a tehetősebbek között az ellenzéknek van nagyobb tartaléka – olvasható a kutatásban.

A felmérést február 22-e és 26-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a magyarországi népességet reprezentáló 1100 ember telefonos megkérdezésével.

(Kiemelt kép: Pixabay)