„Klubrádió
A lényeg

Gulyás Gergely szerint Európa érdeke, hogy a földgáz beszerzésére ne legyenek szankciók

24/02/2022 18:20

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely szerint az Európa érdeke, hogy ott ahol az oroszok keveset, Európa pedig többet vagy sokat veszítene, olyan területen ne legyenek szankciók. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a földgáz beszerzése ebbe a kategóriába tartozik. Fontos, hogy Magyarország semmiképpen ne sodródjon bele az ukrajnai háborúba – hangsúlyozta.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a közmédiának adott interjújában közölte: a magyar állam feladata, hogy ahhoz járuljon hozzá, hogy mielőbb sikerüljön békét teremteni. Ennek érdekében tárgyal a miniszterelnök csütörtök este Brüsszelben az uniós csúcstalálkozón. Úgy látja: a kormány mindent megtett, amit lehetett, a békéért.

A gázszállításról közelmúltban megkötött szerződésről Gulyás Gergely azt mondta: csütörtök este fognak tárgyalni arról az uniós vezetők arról, hogy Oroszországgal szemben Európa milyen szankciókat kíván bevezetni. Szerintük az Európa érdeke, hogy ott ahol az oroszok keveset, Európa pedig többet vagy sokat veszítene, olyan területen ne legyenek szankciók. Álláspontjuk szerint a földgáz beszerzése ebbe a kategóriába tartozik.

Az esetleges humanitárius helyzetről úgy fogalmazott: azért is aggódnak különösen, mert Kárpátalján csaknem 200 ezer magyar él. Magyarország számukra mindenképpen kész védelmet biztosítani – jelentette ki Gulyás. A belügyi tárcának és a katonaságnak kész terve van a menekültek elhelyezésére, jelentős szabad kapacitások vannak, akár több ezer menekültet is azonnal el tudna helyezni Magyarország.

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy "Európai uniós és NATO-szövetségeseinkkel együtt elítéljük Oroszország katonai fellépését". Vélhetően a földgázra is utalva hozzátette ugyanakkor:  "a baloldal javaslatai veszélyeztetik Magyarország energia- és gázellátását, illetve a rezsicsökkentést".

(forrás: 24.hu, kiemelt kép: MTI)