„Köszönjük,
A lényeg

Gulyás az Orbán-Putyin-kapcsolatról: Nem szerelem, csak érdekkapcsolat volt

3/03/2022 13:18

| Szerző: Klubrádió

Pár hete még Putyin legfontosabb EU-s szövetségeseként büszkélkedett Orbán Viktor magyar kormányfő, hogy békét hoz a világra, és bármikor is szólította, azonnal Putyin segítségére sietett a teljes magyar állam, legyen szó előnytelen szerződésekről, mint Paks2, vagy a bankrendszerbe engedett orosz kémbank, vagy akár egyes orosz politikai lépések elítéléséről, most azonban Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón már olyanokat mondott, hogy nem szerelmi, hanem érdekkapcsolat volt Putyinnal.

Gulyást a 24.hu megkérdezte, hogy Magyarországnak partnere-e ma Vlagyimir Putyin? - amire azt mondta, elítélik Ukrajna lerohanását elítélik, de az orosz gazdasági kapcsolatok kiemelkedő fontosságúak. Szerinte Oroszországot, nem pedig Vlagyimir Putyint érdemes nézni a kapcsolatoknál.

Arra nem tudott/akart felelni, hogy a háború kitörése óta beszélt-e Orbán Putyinnal. A miniszterelnökséget vezető miniszter arra nem volt hajlandó válaszolni, hogy a balatonfüredi, február elején rendezett fideszes frakcióülésen Orbán a Magyarországot fenyegető veszélyek között felhozta-e a háborút. Ez egy zárt frakcióülés volt, ahol azokat a dolgokat hangsúlyozta, amit az évértékelőjében is. (Orbán két héttel a háború előtt a Magyarországot fenyegető igazi veszélyként Gyurcsány Ferencet nevezte meg), de amúgy Gulyás szerint „Orbán Viktor soha nem mondott olyat, hogy Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát.” (Hvg.hu)