„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán mégiscsak az EU-t választotta, hátat fordított Putyinnak, hisz opportunista

3/03/2022 07:46

| Szerző: Csernyánszky Judit

Putyin elveszíti legfontosabb európai uniós szövetségesét, Orbánt, aki ellene fordult. Az orosz sajtó azonban Szijjártó bejelentésére koncentrál, hogy nem nyújt Magyarország semmilyen fegyveres segítséget Ukrajnának, illetve hogy sem a gázimportban, sem Paks2-ben nem történt változás. A Kreml propagandája Ukrajna megosztására egészen az Osztrák-Magyar Monarchiáig nyúl vissza, és azt hirdeti, hogy Ukrajnának bizonyos területeit át kell adni Lengyelországnak, Magyarországnak és Romániának. Nemzetközi lapszemle.

2022. március 03. Lapszemle 20220303/Csernyánszky
04:51
00:00

Korábban is szoros volt a kapcsolat a magyar kormányfő és az orosz elnök között, amit a pandémia csak tovább erősített. Orbán volt az első, aki orosz vakcinát vásárolt – emlékeztetett az amerikai CNBC tv csatorna elemzésében. A magyar kormányfő mégis hátat fordított Putyinnak és az Európai Uniót választotta.

Egy hét alatt jelentős színeváltozáson ment keresztül

Névtelenül nyilatkozó uniós források szerint aggodalommal figyelték, hogy a szankciók kivetésére miként reagál Orbán, és örömmel fogadták, hogy Putyin helyett az Uniót választotta, és az uniós egységes álláspontot képviselte. Holott február elején, a moszkvai látogatásán a Kremlben nem győzte hangsúlyozni 13 éves barátságuk rendkívüliségét. A barátság számokban kimutatható jele volt, hogy évről évre növelte hazánk gázimportját Oroszországtól: míg 2010-ben 9 milliárd, 2019-ben viszont már csaknem 18 milliárd köbméter gázt importáltunk.

Orbán Viktor Moszkvában
 
Orbán Viktor Moszkvában
 
Moszkva, 2022. február 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezik az Orbán Viktor kormányfővel (háttal) a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatóra Moszkvában 2022. február 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Most viszont Magyarország befogadja a menekülteket, sőt – amit eddig inkább akadályozott – most Ukrajnát az uniós tagság elnyerésében segíti. Orbán opportunista - írja a cikk. Pedig lehet, hogy ezzel nem fest jól a választói szemében. Azonban nem akarja politikai és vezetői tekintélyét elveszíteni.

Harmadik napja téma az orosz sajtóban Szijjártó Péter bejelentése, miszerint Magyarország se katonákat, se fegyvereket nem küld Ukrajnának – legutóbb a Gazéta napilap hozta le a hírt. Kiemelve azt is, hogy Magyarország nem akar belekeveredni a háborúba. A háború kifejezés viszont a történtek ismertetésében továbbra is speciális hadműveletként szerepel, egy olyan hadműveletként – a háború 7. napján – ami kifejezetten a két szakadár régió, azaz orosz értelmezésben a Donyecki- és a Luhanszki Népköztársaság megvédése érekében történik.

Zelenszkijről megjegyzik, országos mozgósítást rendelt el, illetve hogy Ukrajna-ellenségességét megerősítsék, megjegyezték, Ukrajna megszakította diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal.

Az Európai Pravda arra kapta fel a fejét, hogy nem bontja fel hazánk az oroszokkal kötött gázszerződését és a Paks 2 megépítési tervét sem. Annak ellenére, hogy az ellenzék felszólította a szerződés érvénytelenítésére. Szijjártó úgy fogalmazott, a háború árát nem a néppel akarják megfizettetni. Azonban az orosz Sberbank fiókjának bezárása Magyarországnak is egyértelművé teszi a szankciók súlyosságát.

Kirgizisztán ukrajnai követsége bejelentette, hogy menekültek újabb csoportját evakuálják Kijevből autóbuszokkal – írja a helyi Szabad Európa Rádió orosz nyelvű honlapján. Két napja 114 embert menekítettek ki Budapestre, Lengyelországba pedig 90-et.

A Kreml propagandája Ukrajna megosztására egészen az Osztrák-Magyar Monarchiáig nyúlik vissza, itt a történelmi lecke – írja a Bajor 24 portál. Ugyanis már akkor azt hirdették, hogy Ukrajnának bizonyos területeit át kell adni Lengyelországnak, Magyarországnak és Romániának.

 
 

 

Az ukrán elnöki hivatalból, Andrij Yermak azt írta ki a közösségi hálóra, hogy az oroszok rakétatámadást intéztek azon terület ellen, ahol többek között a Babij Jar-i emlékmű is található. 1941-ben a német megszálló hatalom gyilkolt le 33771 zsidót ugyanitt. A Komszomolszkaja Pravda főszerkesztőhelyettesem Andrei Baranov pedig ezeket a történéseket úgy értelmezi, szintén történelmi aspektusban: el tudják képzelni, hogy Nyugat-Ukrajna ismét átkerül a szomszédos európai országokhoz?

Egy kis nacionalizmusért nem kell menni a szomszédba. Könnyen változhatnak a határok. propagandisták szerint ez elég indokot adhatna arra, hogy Lengyelország ezekre a sérelmekre hivatkozva bekebelezze az említett, kisebbségek által lakott területeket. Az újság még hipotetikus térképet is közöl – a teljes dezinformáció jegyében. Fantáziájuk arra is kiterjed, hogy Zelenszkij ukrán elnök Londonba menekül, ahol bábkormányt állít fel, eközben az oroszbarát Viktor Janukovics visszatér Kijevbe. A bajor portál megjegyzi, ha azt hiszik a Kreml propagandistái, hogy különféle nemzetiségieket ki tudnak így egymás ellen játszani, akkor nagyon tévednek. Ez ugyanis minden eddiginél jobban összekovácsolja az ukrán nemzetet.

A külföldi lapszemlét a cikk elején a lejátszóra kattintva meg is hallgathatja!

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022. március 03., csütörtök 07.00
riporter: Csernyánszky Judit