„Klubrádió
A lényeg

Háborús bűnösnek tartják Putyint, aki szerint Oroszország eléri céljait

16/03/2022 16:08

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Oroszország Ukrajnában el fogja érni a céljait, nem fogja alávetni magát a nyugati globális dominanciát megvalósító törekvéseknek és Oroszországot sem fogják feldarabolni.

Hajlandó megvitatni Ukrajna semleges státuszát, mondta. Azt is mondta, hogy a neonáci ukrán kormány belátható időn belül tömegpusztító fegyvereket szerzett volna be, és azt Oroszország ellen használta volna fel.

Ha a Nyugat azt gondolja, hogy Oroszország visszalép, akkor nem érti Oroszországot. Az orosz elnök, akit háborús bűnösnek neveznek egyre többen azt is mondta, hogy a nyugat gyenge Oroszországot akar, amit feldarabolnának a nyugatiak kedve szerint, de szerinte a gazdasági szankciók rövidlátók, és szerinte a nyugati országok minden orosz családot akarnak sújtani a szankciókkal.

Beszélt arról is, hogy Oroszország kész megvitatni Ukrajna helyzetét a tárgyalásokon, de Moszkvának továbbra is az az álláspontja, hogy hadművelete révén éri el céljait. Mint mondta, a nyugat számára csak ürügy volt a katonai konfliktus a szankciók bevezetésére az oroszokkal szemben, írja a 24.hu.

Ukrajnai háború - Egyesült Államok
 
Ukrajnai háború - Egyesült Államok
 
Washington, 2022. március 16. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül felszólal az amerikai kongresszus előtt a washingtoni Capitoliumban 2022. március 16-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/The New York Times pool/Sarahbeth Maney
Fotó: Sarahbeth Maney
 

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezt megelőzően a washingtoni Capitoliumban, az amerikai kongresszus előtt beszélt videókonferencián, megjelenését felállva és tapssal fogadták az amerikai politikusok. Azt mondta Kijev bombázásával kapcsolatban, hogy a második világháború utáni legszörnyűbb háborún mennek át. Szerinte „Oroszország nemcsak minket, nemcsak a mi földünket, nemcsak a mi városainkat támadta meg, hanem brutális offenzívába lendült az értékeink, az alapvető emberi értékeink ellen”.

Zelenszkij megismételte, hogy Ukrajna feletti repüléstilalmi övezetet kell létrehozni. Zelenszkij egy videóösszeállítást is bemutatott a képviselőknek és szenátoroknak az orosz támadás kegyetlen részleteivel, amit néma csendben néztek végig.

Zelenszkij az amerikai történelemmel példálózott, és arra kérte a képviselőket, hogy vizsgálják át választókerületüket, hogy minden cég kivonuljon az orosz piacról, illetve legyenek még súlyosabb szankciók, amíg le nem áll az orosz hadigépezet. Angolul pedig Joe Bidennek, az USA elnökének címezve azt mondta: nem elég egy nemzet vezetőjének lenni, a világ vezetőjének is szükséges, ami a béke biztosítását jelenti nem gyengeséggel, hanem erővel: Az erős bátor is és készen áll, hogy harcoljon a saját és a világ polgárai életéért. Az emberi jogokért, a szabadságért, a tisztességes életért és hogy akkor halj meg, amikor eljön az időd, nem akkor, amikor valaki más, amikor a szomszédod akarja, idézte a 24.hu Zelenszkijt.

Az amerikai szenátus helyi idő szerint kedden elfogadott határozatában Putyint háborús bűnök elkövetésével vádolták meg.