„A
A lényeg

Zelenszkij a háborúba küldött orosz anyákhoz is szólt

18/03/2022 08:30

| Szerző: Klubrádió

"Szeressétek jobban a fiaitokat, mint amennyire féltek a hatalomtól” – üzente Zelenszkij a háborúba küldött oroszok anyáihoz.

Csütörtök éjszaka történteket foglalta össze a Telex:
 Zelenszkij a háborúba küldött oroszok anyáihoz intézett beszédet: "Szeressétek jobban a fiaitokat, mint amennyire féltek a hatalomtól” – üzente nekik. Mint mondta, az ukrán védelmi erők minden kulcsfontosságú területen tartják pozícióikat, és egyre több sorkatonát vettek hadifogságba az oroszok oldaláról.
– Vlagyimir Putyin telefonon beszélt Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel, ahol az orosz elnök elmondta, milyen követelései vannak Ukrajnával szemben, például hogy adják fel a Krímet és a Donbaszt.
– Az ukrán határőrség szerint több mint 320 ezren tértek vissza harcolni Ukrajnába az orosz invázió óta. "A srácaink nem adják fel, úgyhogy szükségünk van a segítségre, harcolnunk kell a hazánkért. Ukrajnának szabadnak kell lennie, akárcsak minden más népnek” – írták.
 Dél-Korea bejelentette, hogy a Kijevből áttelepült átmeneti nagykövetségét is bezárja Lvivben.
– Újabb szankciókat jelentett be Ausztrália az orosz állam és két oligarcha ellen.

Csütrötök délután és este:
– A kilencből nyolc humanitárius folyosó rendben működött, de összesen alig több mint 3800 ember jutott ki ezeken keresztül a nap folyamán.
– Az orosz–ukrán tárgyalások csütörtöki köréről kiszivárgott információk alapján még mindig nagy a szakadék a felek között. A török külügyminiszter szerint akkor jöhet össze egy Zelenszkij–Putyin-találkozó, ha előbb megköttetik valamilyen megállapodás. Az USA közben üzent Kínának, mire számíthatnak túlzottan oroszbarát politika esetén.
 A szerdán lebombázott mariupoli színházból, amit a hírek szerint akár 1300 ember is használhatott óvóhelynek, eddig 130 ember jutott ki biztosan élve, a mentést professzionális alakulatok helyett helyiek végzik. A város 90 százalékát lerombolták már az orosz csapatok.
– Oroszország ENSZ-nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtök esti ülésén állította: nem orosz csapatok felelősek ezért a széles körű nemzetközi tiltakozást kiváltott harci eseményért, hanem az ukrán szélsőjobboldali Azov milícia közelebbről meg nem határozott "túszejtő akciója”.
– Merefa bombázásának (ahol egy iskolát és egy művelődési házat is találat ért) több mint 21 halálos áldozata lehet.
 Csehország 270 ezer menekülttel elérte jelenlegi kapacitásának határait, további intézkedésekre lesz szükség, hogy még több ukránt tudjanak tartósan befogadni.
– Elrabolhattak egy újabb ukrán polgármestert orosz csapatok, miközben az előző elrabolt polgármester közben kiszabadult egy fogolycsere révén.
 Az Európai Űrügynökség felfüggesztette a közös európai–orosz Mars-missziót – írja a Telex.