„Köszönjük,
A lényeg

Magyarország szerint is háborús bűnök történtek Ukrajnában

3/03/2022 08:05

| Szerző: Klubrádió

Az orosz központi bank 30 százalékos jutalékot von le a magánszemélyek valutavásárlásánál. - (Reuters)

A Moody's Investors Service megvonta Oroszországtól a befektetési ajánlású államadós-besorolást, három szintet rontott rajta, és így a devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamú orosz államadósság-kötelezettségek osztályzata már mélyen a spekulatív sávban van. - (MTI)

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Bucsa, 2022. március 2. Megrongálódott orosz harci járművek mellett tolja kerékpárját egy férfi a Kijev közelében lévő Bucsa településen 2022. március 1-jén. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Szerhij Nyuzsnyenko
Fotó: Szerhij Nyuzsnyenko
 

 

Éjjel az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij tévéüzenetben arról beszélt, hogy megállították az oroszokat, szerinte az elfogott orosz katonák olyan zavart gyerekek, akiknek fogalmuk sincs, hogy hol vannak. Putyin eredeti megszállási terve összeomlott. „Ők nem egy szuperhatalom harcosai, hanem zavart gyerekek, akiket kihasználtak”. - (444)

Zelenszkij szerint mintegy 9000 orosz katona halt meg eddig Ukrajnában, a Kreml is először számot a veszteségeikről, szerintük 498 halottjuk van.

Folytatódnak a harcok az ukrán nagyvárosoknál: legalább négy hatalmas robbanás történt Kijevben.

Herszont viszont elfoglalhatták az oroszok, a dél-ukrajnai, 300 ezer lakosú város lehet az orosz hadsereg első nagy háborús sikere. Igor Kolihajev polgármester Facebook-bejegyzése szerint az orosz hadsereg helyi idő szerint este 8 és reggel 6 között kijárási tilalmat vezetett be, az autók csak nagyon lassan közlekedhetnek, a lakosság pedig maximum kétfős csoportokban közlekedhet az utcán. - (Telex)

Az ukrán menekültek száma átlépte az egymilliót. 

A Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatot indít, hogy feltárja, Oroszország követett-e el háborús bűncselekményeket az invázió során. Szerda estére összesen 39 partnerország, köztük Magyarország is jelezte, hogy szerinte történtek háborús bűnök Ukrajnában.

A Duma, az orosz parlament arról szavaz, hogy hadiállapotot léptessenek életbe az országban, ebben a törvénycsomagban arról is szavaznak, hogy akár 15 évnyi börtönbüntetéssel sújthatnak olyanokat, akik az orosz hatóságok szerint "dezinformációt terjesztenek" az orosz csapatmozgásokról, a veszteségekről.

A Netflix felfüggesztette az összes oroszországi projektjét, a legnagyobb koncertszervező cég pedig megszakít minden kapcsolatot az oroszokkal. - (Telex)