„Klubrádió
Esti gyors

Legyen, aki meghallja – Kárpáti János jegyzete

17/03/2022 18:03

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Ennek a behemót kormánypártnak elég egyszer meginognia, mert minden hatalma azon a hiedelmen alapul, hogy legyőzhetetlen. Aki a Fideszt mégis legyőzi, az nagyon legyőzi.

2022. március 17. Esti gyors-részlet / Kárpáti János jegyzete - 2022.03.17.
03:35
00:00

Nem tudom, tehet-e még valamit a Fidesz annak érdekében, hogy elveszítse a választásokat. Ha igen, sietnie kell. Az eddigi vívmányok közül néhány. Orbán napkeleti nyitásának egyik vezérlő csillaga, Putyin őrjöngve gyújtogat a szomszédunkban. Közben pénzre lenne szüksége, ezért azoknak is NÖVELI a gázszállítást, akik egyébként páncéltörő rakétákkal segítik Ukrajnát. Mi nem teszünk ilyesmit, nekünk az agresszor és a megtámadott ugyanaz. Színvakságunk csak betetézi azt a mindent okosba megoldani akaró hintapolitikát, amivel eljátszottuk a bizalmat Nyugaton, ahová szavakban tartozni akarunk. Találgathatja a Bloomberg, mi lesz majd az uniós pénzekkel, a tény az, hogy az a pénz elakadt, mert igenis, van olyan, hogy jogállam, fel lehet sorolni a kritériumait.

De hagyjuk a moralizálást, tekintsünk most el attól, hogy Orbán az ember lehető legrosszabb személyiségjegyeit igyekszik előhúzni belőlünk, arra hivatkozva kéri további felhatalmazásunkat. Nézzük inkább az árak meredek emelkedését, a forint zuhanását, a vásárlótól a bornírt árbefagyasztás miatt rettegő benzinkutast. A vitrint, ahol a házkezelőség büntetés terhe mellett köteles elhelyezni a hozsannát: mennyit spórolt meg nekünk kormányunk a rezsicsökkentéssel, miközben lenyúlta a nyugdíjkasszát. Nézzük a nagy bizniszt, a fölösleges mennyiségben, méregdrágán beszerzett, viszont használhatatlan lélegeztető gépeket, valamint az a fajta vakcinát, amit csak nálunk tukmáltak az idősekre. Nézzük a 45 ezer koporsót.

Szóval a Fidesz már eddig is nagyon sokat tett azért, hogy elveszítse a választásokat. Az ellenzéknek ilyen körülmények között olyan demokráciában, ahol egészséges a nyilvánosság, utcahosszal kellene vezetnie. Hogy mégsem erről szólnak az előrejelzések, azt többen azzal magyarázzák, hogy ez a sokarcú ellenzék alkalmatlan lenne a kormányzásra, Orbánt pedig már ismerjük, mint a rossz pénzt. Sokakhoz el sem jut az ellenzék igazi hangja, csak az ellenzékről szóló gyalázkodó kormánypárti média. A tegnapi „öt perc Márki-Zay a köztévében” ezt nem orvosolhatta, csak még jobban tudatosította. Már akiben.

Az ellenzék nem diszponál az államkincstár fölött, nem tud mannát osztani és bankjegyet nyomtatni. Az ellenzék maximum beszélhet, csak legyen, aki meghallja. Sokan nyilván félnek meghallani, és a félelem ezúttal ráadásul kétrétegű. Az első réteg: mi van, ha nem sikerül? A második réteg: mi van, ha sikerül, de akkor az egész csődtömeg a sokszínű új kormány nyakába zúdul, és kisvártatva úgyis visszajön a Fidesz? Erről nagyon határozott véleményem van: nem jön vissza. Ennek a behemót kormánypártnak elég egyszer meginognia, mert minden hatalma azon a hiedelmen alapul, hogy legyőzhetetlen. Aki a Fideszt mégis legyőzi, az nagyon legyőzi. Nyilvánvaló, hogy csak az szavaz majd a kormányváltásra, aki a félelemnek ezen a második rétegén is túllép, aki bízik abban, hogy a vitákban, akár veszekedésekben kiizzadott közös álláspont erősebb, mint a Felcsúton a lábhoz rendelteknek kiadott ukáz.

Kárpáti János jegyzete a 2022. március 17-i Esti gyorsban hangzott el.