„Köszönjük
A lényeg

Kocsis Máté: Mi vagyunk az esélyesek, de ezzel élni kell

17/02/2022 17:01

| Szerző: Klubrádió

"Az esélyesek jelen pillanatban mi vagyunk, de ezt győzelemre kell váltani", mondta Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető a kormánypártok kihelyezett frakcióülése után csütörtökön. A választás tétje szerinte, hogy visszatér-e Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, az Európai Unió bíróságát pedig Kocsis nem tartja független intézménynek.

A sajtótájékoztatót a két frakcióvezető, a fideszes Kocsis Máté és a KNDP-s Simicskó István (korábbi honvédelmi miniszter) tartotta.

Szerintük a választás tétje, hogy Magyarország előre megy, vagy visszatér a Gyurcsány-Bajnai korszak. A gyermekvédelminek nevezet népszavazás tétje pedig, hogy a szülők egyedüli joga legyen a gyereknevelés, miközben „a szexuális propaganda közelít az óvodákhoz és az iskolákhoz”. Arról is beszéltek, hogy Márki-Zay Péter fizetős egészségügyet vezetne be, valamint eltörölné a rezsicsökkentést, a gyermekvédelmi törvényt és a határkerítést (Márki-Zay Péter egyiket sem állítja – a szerk.).

„Bizakodóak vagyunk, a miniszterelnök is az volt” – mondta Kocsis Máté arról, mire számít Orbán Viktor, milyen eredményük lesz a választásokon, az pedig szerintük részletkérdés, lesz-e kétharmaduk vagy sem. „Az esélyesek jelen pillanatban mi vagyunk, de ezt győzelemre kell váltani” – tette hozzá a fideszes politikus. Ezt egyébként arra is alapozzák, hogy egy friss Závecz-kutatás februárban szűk kormánypárti előnyt mért.

Kocsis Máté beszélt arról is: nem fognak hamarabb véget vetni a veszélyhelyzetnek, és megismételte Gulyás Gergely szerdai álláspontját, a Miniszterelnökség vezetője is azt mondta, hogy a bajba került benzinkutasok nem fognak kompenzációt kapni, mert a Fidesz az emberek védelmét helyezi előtérbe, azt pedig a benzinárstop jelenti.

Völner-ügy

Völner Pált hívták, de nem volt ott a frakcióülésen a vesztegetési ügy miatt lemondott korábbi igazságügyi államtitkár. Kocsis Máté egyébként a Telex kérdésére azt mondta, ha Czeglédy Csaba is részt vehet a választásokon, neki azzal sincs gondja, hogy Völner, aki ellen büntetőeljárás folyik, szavazhat például az államfőről.

Köztársasági elnök

Valószínűleg nem lepődött meg a hallgatóság, amikor kiderült, hogy a KDNP is támogatja Novák Katalin volt családügyi miniszter államfői jelölését. 

Hitélet

Nagy meglepetést egyébként a tavaszi ülésszak nem tartogat Kocsis szerint, salátatörvény kerülhet még az országgyűlés elé, „a teljes tartalmát még nem ismerjük”, de azt megemlítette, hogy valamilyen hitéleti kérdésről lesz törvényjavaslat. Kocsis szerint Róna Péter, akit az ellenzék köztársasági elnök-jelöltnek nevezett, magát a baloldalt sem tudja egységesíteni, nemhogy a nemzetet.