„Klubrádió
Esti gyors

Magyar táj, magyar ecsettel – Dési János jegyzete

5/09/2022 18:03

| Szerző: Dési János/Klubrádió

A régi hagyomány szerint ma van Hermésznek, a tolvajok istenének az emléknapja.

2022. szeptember 05. Esti gyors-részlet (2022.09.05. Dési János jegyzete)
03:30
00:00
Megszűnt a gyermekradiológia Sopronban. Akik még a nyáron kértek időpontot, és az ősz végére kaptak, most Győrben újra próbálkozhatnak a sor végére állva.

A balatoni bicikliút kerül vagy 30 kilométert, mert útba ejti Orbán kedvenc faluját. Igaz, így 30 kilométerrel hosszabb lett, és dimbes-dombos tájakon halad, a Balaton biciklis elérésére kevésbe alkalmas, de sebaj.

Egy 32 éves fideszista kirakat-államtitkár megkapta a 30 éves bányászmunkáért járó emléklapot. Később kiderült, hogy semmi félreértés, a minisztere, aki fékügyi szakértő amúgy, szintén.

Húsz tanár flasmobbal tiltakozott Budapesten, legalább ötvenen polgárilag engedetlenkednek, több száz gyerek virraszt az iskoláknál, hogy tiltakozzon a helyzet miatt, szülőkről nem tudunk. A pedagógusok száma 146 ezer, egy sok-sok éve a pályán lévő diplomás, gyakorlott tanár akár 250 ezer forintot is kaphat. Tavaly novemberben a Klebelsberg Központ 15 vezetőjének, fejenként átlagosan bruttó 2,2 millió forintos prémiumot osztottak ki. Az állami iskolákat fenntartó hivatalban további 77 dolgozó kapott extra pénzt, a vezetőkkel együtt 97 millió forintot.

Előkerült egy fénykép az egykori Kövér Lászlóról, aki egy transzparenst tart, eszerint diktatúrában a rendőrök fizetését emelik, demokráciában a tanárokét.

27 százalékkal megemelték a rendőrök és katonák fizetését.

Az úgynevezett Mészáros csoport-megszerezte a Turulgáz részvényeit, azaz a tatabányai gázszolgáltatót, miután sikeresen ellehetetlenítették benne az önkormányzatot.

Felcsúton rohadnak a kisvasút kocsijai, a vonatállomáson a WC és a büfé bezárt. De közben csónakázó műtó épül, hattyút formázó híd és üvegfalú vendéglő; az Európai Unió polgárainak szíves támogatásával.

Orbán egyik feltételezett vagyonkezelője megveszi a Vodafone-t. Alig a fele megy közpénzből. A Vodafone tavaly hétmilliárd forint veszteséget termelt.

Egy ortodox pátriárka kitüntette Orbán Viktort, aki harcol Európa lelkéért. A kisvasútról nem esett szó.

Lehet, hogy nem lesz pénze a fővárosi önkormányzatnak arra, hogy áramot vegyen a metrók, a trolik, a villamosok működtetésére? Az állam biztos szívesen megszerzi majd ezeket is, és akkor lesz áram rogyásig.

Elhallgatott a rádiós frekvenciáján a Tilos Rádió, mert addig ügyeskedett a sajtószabadság eltiprásának élvonalában járó Médiahatóság, amíg nem tudták az engedélyüket meghosszabbítani. Minden kollegiális együttérzés mellett üzenjük, hogy frekvencián túl is van élet, sőt itt van a szabadság, ahová még nem ért el a piszkos kéz.

A régi hagyomány szerint ma van Hermésznek, a tolvajok istenének az emléknapja.

Lőrinc és Viktor napja van. Nem, ez már viccnek kicsit sok lenne.

Dési János jegyzete a 2022. szeptember 5-i Esti gyorsban hangzott el.