„Klubrádió
Esti gyors

Önhamisítók – Rózsa Péter jegyzete

25/08/2022 18:03

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

"Az úgynevezett közmédia híradója önmagát árulja el, hamisítja meg, néhány nappal korábbi jelentését éppen ellentétes tartalmúvá manipulálja. Új normát állított fel, a nézők számára azt üzeni ezzel, légy önsorsrontó, légy önként áldozat a politika oltárán, vérezz el, ha csak ezzel tudsz megfelelni a pillanatnyi politikai széljárásnak."

2022. augusztus 25. Esti gyors / részlet, Rózsa Péter jegyzete (22.08.25.)
02:30
00:00

Az élre ugrott a hírhamisítási versenyben a magyar királyi tévé. Ezzel hivatalosan is normává vált a kormányzati politika bárminemű, a tényeket meghamisító módszerekkel való támogatása, igazolása. Mert az önmagában gyalázat, hogy az elmaradt tűzijáték okán – jobb híján – meteorológusokat tettek felelőssé a kormányzati sajtóban, további gyalázat és szégyen Magyarországra nézve, hogy e csaholás nyomán a kormány leváltja az Országos Meteorológiai Szolgálat két tudós vezetőjét. Az viszont, hogy ez a tévé, saját műsorát utólag meghamisítja azért, hogy maga is beállhasson e politikai boszorkányüldözésbe, sokkal súlyosabb és kártékonyabb, mint az előző két lépés. Miért is?

Hiszen eddig is hamisítottak – a tények nem számítottak korábban sem, a kormány sugallata vagy akár konkrét döntése okán elhallgattak híreket vagy kifordították azokat, bárkiből a rendszer és a nemzet ellenségét formázták meg, de nem sorolom, több mint tíz éve ebben élünk. Arra volt már több példa a történelemben, hogy utólag kellemetlenné váló személyt kisatíroztak, kimaszkoltak egyes fotó- vagy filmfelvételekről. Ezeket mindig politikai gazemberek, diktátorok és híveik alkalmazták előszeretettel. Az utólagos igazodás és igazolás eszközei egy eszme, egy politikai irányzat vagy egy vezér mellett igen változatosak, egy közös van bennük, normális ember gyomra felfordul ettől. Most valami más történt. Ezeknél több, ezeknél még elfogadhatatlanabb és veszélyesebb. Az úgynevezett közmédia híradója önmagát árulja el, hamisítja meg, néhány nappal korábbi jelentését éppen ellentétes tartalmúvá manipulálja. Új normát állított fel, a nézők számára azt üzeni ezzel, légy önsorsrontó, légy önként áldozat a politika oltárán, vérezz el, ha csak ezzel tudsz megfelelni a pillanatnyi politikai széljárásnak. Persze, csak erkölcsileg hullák. Fizikailag nagyon is léteznek tovább a hírhamisítók és intézményeik, az viszont eszükbe sem jut, hogy ezzel felszámolták a nézők lelkében az utolsó kis részt is, amelyik még fogékony lehet az igazságra, a becsületességre, emberségre.

Rózsa Péter jegyzete az Esti gyors 2022 augusztus 25-ei adásában hangzott el.