„Klubrádió
A lényeg

Gulyás: Augusztus 20. nélkül is elbocsátották volna az OMSZ vezetőit, de kudarcot vallottak

23/08/2022 13:21

| Szerző: Klubrádió

A váratlanul bejelentett keddi kormányinfón Gulyás Gergely közölte: a kormány egyetért Palkovics László döntésével az OMSZ-vezetők menesztéséről. Erre szerinte a tűzijáték-ügy nélkül is sor került volna. Bár látványos volt az augusztus 20-i időjárással kapcsolatos tévedés – mondta –, itt hosszú távú elégedetlenségről volt szó, a kompetenciák fejlesztése terén. Beszélt a rezsicsökkentés-csökkentésről és a Vodafone megvásárlásáról is.

Váratlanul Kormányinfót jelentett be a Kormányzati Tájékoztatási Központ kedden 13 órára, a meghívót mindössze másfél órával korábban küldték ki. 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezette a keddi kormányülést. Az energiahelyzet áttekintésével kezdtek, mivel már-már a Covidhoz hasonló rendszerben újra és újra beszélni kell az energiaellátásról.

Rezsicsökkentés-csökkentés

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magán-, állami- és piaci szektorban egyaránt biztosított a gáz- és a villamosenergia. A gáztározókat folyamatosan töltik fel, de az árak egyre magasabbak.

Hozzátette: az orosz, a magyar és a nyugati gáz fűtőértéke nem azonos (ebben a sorrendben csökken), de a kormány fenntartja, hogy a legrosszabb fűtőérték esetén is az 1729 köbmétert megkapják befagyasztott áron. Ezt 63.645 megajoule-ban pontosították, beleszámítva az eltérő minőségű gázt.

Jól állnak a magyar gáztárolók – jelentette ki Gulyás. 3,8 milliárd köbmétert tárolunk jelenleg, ami 76 téli napra elég az ipari és a lakossági felhasználásra vonatkozóan

Reméli, hogy jöhetnek a helyreállítási pénzek

Gulyás Gergely hangsúlyozta azt is, hogy „minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszert hoz létre a kormány” az uniós pénzek és közbeszerzések ellenőrzésére. reméli a kormány, az eljárás így lezárható, és jöhetnek a helyreállítási alap pénzei, valamint aláírható a hétéves költségvetés is. Bízik benne, hogy a bizottság részéről tapasztalt konstruktivitás megmarad. Úgy fogalmazott: sajnálatos vagy szégyenteljes, hogy „a magyar ellenzék képviselői hónapok óta azon dolgoznak, hogy a magyar egészségügyben és az oktatásban ne lehessen fizetést emelni”, hiszen ezt okozza, ha nem jönnek az EU-s pénzek.

Úgy fogalmazott: „függetlenül attól, hogy az Európai Bizottság politikai félelmek által szült helyzetértékelése és a magyar kormány helyzetértékelése egyezik-e, mi eltökéltek vagyunk abban, hogy itt olyan rendszert hozzunk létre, amiben az uniós források elköltése rendben zajlik”. „Nincs olyan szigorítás, ami nekünk fájdalmas lenne” – folytatta, szerinte ugyanis bár semmi nem indokolja a Magyarországgal szembeni szigorúságot, ők készek plusz biztosítékokat építeni a rendszerbe. A Bizottságnak egy hónapja van válaszolni, az Európai Ügyészséghez csatlakozást nem kérték. Tíznél több törvényt terveznek módosítani, de hogy melyeket, azt nem árulta el.

OMSZ-vezetők kirúgása

Miután Palkovics László miniszternek nincs indokolási kötelezettsége, ezzel nem is kívánt élni. A kormány egyetért a döntéssel, helyesnek tartja. A vezetői „változtatásokra” a tűzijáték-ügy nélkül sor került volna. Bár látványos volt az augusztus 20-i időjárással kapcsolatos tévedés, itt hosszú távú elégedetlenségről volt szó, a kompetenciák (az előrejelzések) fejlesztése terén. Hozzátette, ha a kormány úgy gondolta volna, hogy minden jól megy az OMSZ-nél, nem került volna át másik miniszter felügyelete alá. Szakmai vita van arról, hogy az előrejelzéseik általánosságban pontatlanabbak, mint más országokban.

A kormány semmilyen vizsgálóbizottság felállítását nem támogatja az augusztus 20-i események miatt – közölte. A politikai nyomásgyakorlás vádját elutasítja. Ezután egy újságíró bekiabált, de a kérdést félrelökte Gulyás azzal, hogy „nem kocsmában vagyunk”. Az OMSZ kiállt kirúgott vezetői mellett és politikai nyomásgyakorlásról írt közleményében.

Azzal kapcsolatban, hogyha időszerű volt az OMSZ vezetőinek leváltása, akkor miért nem tudni az utódok személyét, Gulyás azt mondta: Palkovics Lászlót kell megkérdezni.

Vodafone-vásárlás

A Vodafone-vásárlásról Gulyás azt mondta, a kormánynak már 2010-ben az volt a kimondott célkitűzése, hogy a távközlés területe is legalább felerészben magyar tulajdon legyen.

Gulyás szerint itt az állam amúgy is kisebbségi vevő, 49 százalékban, az ilyen eljárásoknál pedig hosszú értékelési folyamat van, így több hónapos eljárás jön még. Ebben az időszakban kell a finanszírozást előteremteni, mondta arról, hogy a Vodafone 715 milliárdba kerül.

Ez a lehetőség nem lett volna meg egy vagy másfél év múlva, vagy nagyon kicsi az esély arra, hogy meglett volna – mondta Gulyás arról, miért kellett épp most megvenni a Vodafone-t, miközben más nagy beruházásokat leállítanak. A miniszter szerint ez a befektetés profitot fog hozni, ebből a profitból a pedagógusbéreket is lehet majd emelni, így az a kérdés, hogy a Vodafone megvásárlása helyett miért nem a tanárbéreket emelik, demagógnak nevezhető.

Közölte: magyar tulajdonban lesz egy olyan cég, ami jelentős nyereséget termel, ezért lesz ez jó biznisz a magyar adófizetőknek is.

Oktatás

Gulyás abból indul ki, hogy kórházakat, szociális intézményeket és iskolákat minden körülmények között nyitva kell tartani, így arról nincs kormánydöntés, hogy online oktatásra állnának át az iskolák. A tanárhiányról Gulyás azt mondta, a kormány hozott egy intézkedést, amivel engedélyezik a nyugdíjba vonuló tanároknak, hogy tovább taníthassanak, miközben a nyugdíjat is megkapják. Azt nem gondolja, hogy 16 ezres tanárhiány lenne és úgy gondolja, hogy nincs olyan ok, ami az oktatás folyamatosságát veszélyeztetné.

Orbán és a horvát elnök vacsorája

Orbán Viktor nem hivatalos tárgyaláson volt a horvát elnökkel, ez csak vacsora volt Gulyás szerint, „ahol aktuális politikai kérdésekről cseréltek eszmét”, de „hogy barátok-e, arról őket kell megkérdezni”.

Orbán bécsi útja

Nemrég derült ki, hogy kirúgtak egy Bécsben szolgáló magyar diplomatát Orbán Viktor ottani útját és az arról szóló cikkeket követően, amelyekben szóba került a küldöttség túlzott mérete, a luxusszálloda és az étkezés is. Gulyás Gergely nem válaszolt arra a kérdésre, amely a kirúgás okát firtatta, szerinte ez az ügy a Külügyminisztériumra tartozik. 

A küldöttségek összeállításával nem foglalkozom – mondta Gulyás. A miniszter szerint a Hotel Bristol jó szálloda, de vannak ennél drágábbak is, neki nincs oka panaszra, de „extrém luxusról kár lenne beszélni”. Mindenesetre ő maga spórolt a benzinnel, mert Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával osztozott egy autón – tette hozzá.

Fakivágások

„Én nem látom a tömegek ellenállását” – mondta Gulyás Gergely a tűzifarendelettel kapcsolatban kollégánk kérdésére. A miniszter szerint Nagy István agrárminiszter később elfogadott utasítása (amely nem miniszteri rendelet) minden fennmaradó kérdést megválaszolt, és a szakértők számára nyilvánvaló is volt, hogy „nem a több száz éves tölgyeket fogják kivágni tűzifának”.

Az ársapkák továbbra is maradnak október elsejéig – közölte. Elmondta Gulyás Gergely azt is, hogy a honvédségi Falcon repülőgéppel Nagy Márton utazott Moszkvába energetikai kérdésekről tárgyalni. Reméli, hogy sikerrel jár. Ugyanis vasárnap Moszkvába repült a honvédség 607-es jelű Falcon gépe, majd a vnukovói repülőtérről hétfőn kora este indult vissza, és a Liszt Ferenc repülőtéren letette utasát. A repülő ezután a kecskeméti katonai bázisra repült. 

(forrás: telex, hvg)