„Klubrádió
A lényeg

Az egész OMSZ kiállt a kirúgott vezetői mellett

23/08/2022 10:22

Az Országos Meteorológiai Szolgálat bár önálló központi hivatal, nem politikai, hanem szakmai háttérintézmény, írják a meteorológiai szolgálat vezetői, miután hétfőn az elmaradt tűzijáték miatt őket okolva a kormány, felügyeleti szervként pedig maga Palkovics László ipari miniszter kirúgta az elnököt és a szakmai elnökhelyettesét.

Átadták az ELTE Gazdálkodástudományi Intézetének új ép?
 
Palkovics László
 
Budapest, 2020. január 28. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézetének (ELTE GTI) Rákóczi úti új épületének átadásán. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

 

Az OMSZ szerint "a 2006. augusztus 20-i tragikus kimenetelű ünnepi rendezvények óta minden évben részt vesz az ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs munkájában. Tette mindezt ezen évek alatt szakmai tudásának legjavát nyújtva, támogatva ezzel számos fontos és felelős döntés meghozatalát", ahogy az idén is, amikor "az ünnepi rendezvények lebonyolításához számos egyedi produktummal és különleges/speciális előrejelzéssel, extra mérések elvégzésével és értékelésével járult hozzá".

Az OMSZ szerint a tűzijáték időpontjára és helyszínére vonatkozó prognózisokat is legjobb szakmai tudásuk alapján készítettük, és az események időpontjához közeledve a rendelkezésükre álló információk és adatok alapján támogatták a legjobb döntés meghozatalát.

"Azonban az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot.

Az OMSZ vezetői szerint a döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek.

Szerintük az augusztus 21-óta zajló "az OMSZ-ra nehezedő, több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű médiamegjelenések" teljesen méltatlanok a szolgálatukkal, kollégáikkal, valamint a teljes meteorológus szakmával szemben, "mint ahogy azt is, hogy a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-ra hárítják át".

Szinte ezzel egyidőben történt az OMSZ elnökének, dr. Radics Kornéliának és szakmai elnökhelyettesének, Horváth Gyulának felmentése, amit –egyéb indoklás híján – a médiahírek alapján az augusztus 20-i eseményekkel hozunk összefüggésbe. Ezt elfogadhatatlannak, alaptalannak és az Operatív Törzs kollektív felelősségének téves áthárításának tartjuk, írják.

"Olyan súlyú politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ban folyó több, mint 150 éves munkára nézve, melyben a továbbiakban nem tudjuk – kormánytisztviselői eskünkhöz hűen – befolyásolásmentesen, szakmai tudásunk javát nyújtani. Az OMSZ integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében az alábbi lépéseket tartjuk elengedhetetlenül szükségesnek:

1. Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.

2. Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.

Az állásfoglalás az Országos Meteorológiai Szolgálat nevében a következők írták alá:

 • Szűcs Mihály - nemzetközi elnökhelyettes
 • Papp Gabriella - főosztályvezető
 • Gaál Áron - osztályvezető (ov.)
 • Berényi Lívia - ov.
 • Buránszkiné Sallai Márta - ov.
 • Lőwinger Endre - ov.
 • Balogh Éva - ov.
 • Hodossyné Rétfalvi Rita - ov.
 • Konkolyné Bihari Zita - ov.
 • Dézsi viktor - ov.
 • Bötkös Tamás - ov.
 • Lábó Eszter - ov.
 • Steib Roland - ov.
 • Kis-Kovács Gábor - ov.
 • Csonka Tamás - ov.