„Klubrádió
A lényeg

Kirúgta a kormány az OMSZ vezetőit, akik esélyesnek látták a vihart augusztus 20-ra, így elmaradt a tűzijáték

22/08/2022 18:15

| Szerző: Klubrádió

„Azonnali hatállyal távozik a posztjáról az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke és a szervezet szakmai elnökhelyettese. A szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés” – közölte több médium szerint is a Palkovics László vezette a Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

Az MTA közgyűlése - Palkovics László sajtótájékoztatója
 
Palkovics László Fotő:
 MTI/Mohai Balázs
 
 

Az OMSZ vezetőit azután két nappal rúgta ki a kormányzat, hogy a meteorológiai szolgálat augusztus 20-a, szombat estére esőt, illetve felhőszakadást valószínűsített Budapesten, így az az ünnep lebonyolítását irányító operatív törzset vezető Kovács Zoltánék biztonsági okból lefújták az esti tűzijátékot. A vihar azonban elmaradt, majd a kormány propagandamédiája egymás után írt vádló hangú cikkeket, amelyben lényegében az OMSZ-t tette felelőssé az ünnepi attrakció elmaradásáért.  A szolgálat erre vasárnap azt válaszolta, a szombat estére a délelőttig rendelkezésre álló eredmények és forgatókönyvek közül „a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is”.

(via 444.hu, Telex.hu)

Augusztus 20. - Nyílt nap az Országházban
 
 Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából rendezett nyílt napra érkező látogatók állnak sorban esernyőket tartva az Országház előtt 2022. augusztus 20-án. A nemzeti ünnepen ingyenesen tekinthető meg a díszlépcsőház, a Kupolacsarnok és a Szent Korona. MTI/Kovács Anikó