„Klubrádió
A lényeg

Az OMSZ kirúgott elnökhelyettese a kormányinfóból értesült az állítólagos kompetenciahiányról

23/08/2022 16:44

| Szerző: Klubrádió

A Telex készített interjút Horváth Gyulával, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökhelyettesével, akit hátfőn az elnökkel együtt kirúgott Palkovics László ipari miniszter. A volt elnökhelyettes azt mondta: a kormány nem jelezte, hogy elégedetlen a munkájukkal; a keddi kormányinfóból értesült arról, hogy korábban is fennálló állítólagos "kompetenciahiányok" miatt menesztették őket.

Arra a kérdésre, hogy volt-e valami előjele annak, hogy a kormány elégedetlen a meteorológiai szolgálat jelentéseivel, Horváth Gyula az interjúban azt mondta: "Semmi ilyesmi nem jutott el hozzánk".

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányinfón azt mondta, nem a tűzijáték miatt menesztették őket, hanem mert korábban is látszódtak különféle kompetenciahiányok az OMSZ-nél. A volt elnökhelyettes nem tudja, mire gondolhatott Gulyás Gergely. Ugyanis vele nem közöltek korábban semmi ilyesmit. "Lényegében a kormányinfóból értesültem az állítólagos kompetenciahiányomról" – fogalmazott a Telex kérdésére.

Horváth 2020-ban Magyar Arany Érdemkeresztet kapott „az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózatának, illetve megfigyelési tevékenységének modernizálását szolgáló innovációs tevékenysége elismeréseként”. Szóba került az interjúban is, hogy 2020-ban az Országos Meteorológiai Szolgálat 150. születésnapján Orbán Viktor írt egy levelet, amelyben gratulált és megköszönte a munkájukat.

A szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés, annak ellenére, hogy Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta: az utolsó csepp volt a pohárban az OMSZ "teljes kudarca" az augusztus 20-i tűzijátékhoz kapcsolódóan.