„Klubrádió
A lényeg

Palkovics méltatlanná vált a tudósok szerint

24/08/2022 10:02

A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaiból álló Stádium 28 Kör felháborodott és tiltakozik az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőinek elbocsátása miatt, különösen azért, mert az intézmény vezetőit az MTA egy miniszterré avanzsáló rendes tagja, Palkovics László mentette fel. 

Elindul a lélegeztetőgép-gyártás Magyarországon
 

 
Budapest, 2020. május 28. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b), Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (k), Pintér Sándor belügyminiszter (j2) és Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora (j) a BM Heros Zrt. szűrt levegőjű lélegeztetőgép-összeszerelő sátra előtt 2020. május 28-án. MTI/Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton / MTI
 

 

„Az elmúlt napokban fölelevenítették egy szovjet és egy magyar meteorológus sorsát, aki kedvezőtlen vagy félreérthető időjárás-jelentéseiért kényszermunkatáborba került (az orosz tudóst utóbb ki is végezték). Örömmel nyugtázzuk, hogy nem tartunk itt. Leváltották és elbocsátották azonban az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét, félreérthetetlen és tagadhatatlan ok-okozati összefüggésben a Szolgálat augusztus 20-i előrejelzésével. Mindenki tudja, hogy a meteorológia tudományának predikciói csak statisztikusak, valószínűek lehetnek.

Hallatlan dolog a politikai bosszú egy – szigorúan tudományos tények alapján állított – valószínűség be nem következéséért. S különösen szégyenletes, hogy ennek végrehajtója olyan miniszter, aki a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Nem kétséges, hogy méltatlanná vált a tudomány eszményéhez” - írja a csoport a közleményben.

A Technológiai és Ipari Minisztérium hétfőn azonnali hatállyal felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az OMSZ elnökét és szakmai elnökhelyettesét, mert őket tették felelőssé, hogy az operatív törzs szombaton lefújta az augusztus 20-iki tűzijátékot a meteorológiai szolgálat viharjelzésére hivatkozva.