„Klubrádió
A lényeg

Palkovics a kirúgások után szeretné megnyugtatni az OMSZ-t: "Nem szólunk bele a tevékenységükbe"

24/08/2022 13:29

| Szerző: Klubrádió

Tudós ember nem ítéli meg a kollégái tevékenységét, miniszterként azonban feladatom, hogy egy intézmény megfelelő működéséhez biztosítsam a feltételeket – mondta az  Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek menesztésével kapcsolatban Palkovics László a Mandinernek adott interjújában. A miniszter úgy fogalmazott: "Mindenkit, így az OMSZ munkatársait is szeretném megnyugtatni, hogy nem akarunk beleszólni a tevékenységükbe".

A technológiai és ipari miniszter szerint az OMSZ működésében voltak hiányosságok az elmúlt években. Áttért arra, hogy Magyarország számára az egyik legnagyobb kihívás az energiafüggetlenség megteremtése, „emellett vállaltuk, hogy 2050-re klímasemlegesek leszünk, amiből logikusan egy dolog következik: át kell állni a megújuló energiaforrásokra.” Palkovics a kormánypárti lapnak hosszan beszélt az energiahelyzetről és ezt kötötte össze az OMSZ munkájának megítélésével és a vezetők –Radics Kornélia és Horváth Gyula – menesztésével.

„Nap, szél, geotermikus energia – ezekkel rendelkezünk, és például a napenergia esetében ismernünk kell, hogy mikor tudjuk az energiaforrást igénybe venni. Leegyszerűsítve: a napelem akkor működik, amikor éppen süt a nap, a napsütés nélküli időszakokban pedig valamilyen energiaforrást be kell kapcsolnunk a folyamatba. A kiegyenlítő energiaforrások használata viszont nagyon drága, különösen, ha nem itthonról szerezzük be. Csak egy példa: a naperőmű-kapacitások kompenzálására fordított villamosenergiát külföldről vesszük, ezért  fizetünk évente 350 millió eurót. Ugyanez a szám a tízszer nagyobb Németországban, amely ráadásul bővelkedik megújuló energiaforrásokban, 310 millió euró” – fejtette ki.

Ennek szerinte az oka, hogy a naperőművek tulajdonosai jelenleg az esetek nagyjából 30 százalékában nem találják el azt, hogy az adott időintervallumban mennyi energiát tudnak majd a hálózatra „feladni”. Ők a hozzájuk befutó információk alapján tudnak dönteni, amelyek jelentős részben az OMSZ-től származnak – tette hozzá. Palkovics kijelentette, az országos előrejelzések mellett pontosabban kellene tehát ismerni, hogy adott helyen adott időben milyen lesz az időjárás.

Említhetném azt is, hogy a légiforgalmi szolgálattal sem volt gördülékeny a szervezet együttműködése. Hangsúlyozom: itt a vezetői felelősségen van a hangsúly, azon, hogy miért vannak hiányosságok a működésben. A célunk, hogy ezt a tevékenységet jobbítsuk és bővítsük. Egy újszerű működési stratégia megvalósítása mellett szükséges továbbá az eszközök fejlesztése is, hogy sokkal pontosabb előrejelzéseket lehessen végezni” – közölte.

Arra a kérdésre hogy a két vezető menesztésének tényleg nincs-e köze az OMSZ augusztus 20-i előrejelzéséhez, amely után elhalasztotta az operatív törzs a tűzijátékot, Palkovics úgy válaszolt: „nem voltam ott az operatív törzs ülésén, egyébként nem járok tűzijátékra sem, de kétségtelen: az ilyenfajta tevékenységnek óhatatlanul van rizikója.  Azt majd kiértékeljük, hogy miért nem sikerült most, ebből tanulni kell. Ez a mulasztás azonban csupán egy elem volt az imént felsoroltak között, nem ez volt a döntés oka.” Ugyanakkor elismételte, valóban elhangzott az a prognózis, hogy 75-80 százalék esély van a viharokra, a tévedés pedig benne van a rendszerben.

Azzal kapcsolatban, hogy az OMSZ a meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését sürgette független vizsgálóbizottság által, a miniszter azt mondta, „az operatív törzs tevékenységén nincs mit kivizsgálni: úgy tudták, hogy esni fog és van esély a viharra, így le is mondták a rendezvényt. Azt azonban tényleg meg kell vizsgálni, hogy miért nem sikerült pontosabb előrejelzést adni. Ezt az OMSZ bevonásával meg fogjuk tenni, azt gondolom, náluk elegendő független szakértő van ehhez. Ezen kívül a közeljövőben személyesen tervezem ismertetni a minisztérium szándékait a szolgálat fejlesztésével kapcsolatban. A vezetők menesztésével kapcsolatos döntésen azonban nem kívánok változtatni, hiszen ahogy mondtam, nem azért váltunk meg tőlük, mert a 20-i előrejelzésük téves volt”.

Palkovics közölte, a meteorológiai szakma véleményének kikérésével döntenek az új vezetők személyéről. Ez egy meglehetősen szűk szakma, ettől függetlenül kiváló meteorológusok vannak – tette hozzá, és arról is beszélt, hogy az ELTE-n már zajlanak az egyeztetések arról, hogyan tudják a képességeket bővíteni, milyen eszközökre lenne szükség például az időjárásfüggő megújuló energiaforrások jobb kihasználásához.

„Mindenkit, így az OMSZ munkatársait is szeretném megnyugtatni, hogy nem akarunk beleszólni a tevékenységükbe”– zárta az interjút.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)