„Klubrádió
A lényeg

ATV: A gazdasági elnökhelyettes lett az OMSZ ideiglenes vezetője

24/08/2022 19:15

| Szerző: Klubrádió

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) gazdasági elnökhelyettesét, Hanyecz Lászlót bízta meg az elnöki jogkör gyakorlásával a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) – írja az ATV. A csatorna úgy tudja, Hanyecz László volt az egyetlen a szervezet elnökségének tagjai közül, aki nem írta alá azt a levelet, amit az OMSZ 16 vezetője az elnök és a szakmai elnökhelyettes menesztése miatti tiltakozásul fogalmazott meg, és amelyben politikai nyomásgyakorlással vádolják a kormányt.

A portál szerint a megbízásról hivatalos levélben értesítették az OMSZ-t, ugyanakkor a szervezet munkatársait nem hívták össze és emailben sem tájékoztatták őket a változásról. Hanyecz addig látja el az elnöki teendőket, amíg a posztra ki nem neveznek véglegesen valakit.

Az ATV értesülései szerint Hanyecz László április 1. óta van az OMSZ-nél és a szervezet elnökségének tagjai közül ő volt egyetlen, aki nem írta alá azt a levelet, amit az OMSZ 16 vezetője az elnök és a szakmai elnökhelyettes menesztése miatti tiltakozásul fogalmazott meg, és amelyben politikai nyomásgyakorlással vádolják a kormányt.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter hétfőn mozdította el az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) felsővezetőit. Ez két nappal azután történt, hogy a meteorológusok esőt vártak augusztus 20-ra és emiatt lemondta az operatív törzs az ünnepi műsort, aztán mégsem jött a vihar. Palkovics (és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője) azt állította, hogy nem az ünnepen történtek miatt mentette fel az OMSZ elnökét, Radics Kornéliát, valamint szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát, hanem a meteorológiai szolgálat működésében voltak hiányosságok az elmúlt években. Palkovics szerdai interjújában úgy fogalmazott: "Mindenkit, így az OMSZ munkatársait is szeretném megnyugtatni, hogy nem akarunk beleszólni a tevékenységükbe".

(forrás: ATV, kiemelt kép: 2022. augusztus 20. fotó: OMSZ / Facebook)