„Klubrádió
A lényeg

G7: Már augusztus 19-én kirúgással fenyegették az OMSZ-vezetőket, ha nem adnak percre pontos előrejelzést

23/08/2022 16:07

| Szerző: Klubrádió

A G7 cikkéből az derül ki, hogy Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) azt szerette volna, hogy ne délben, hanem pár órával később szülessen döntés az augusztus 20-i tűzijátékról, de ezt nem tudták elérni. Valamint a portálnak a szervezet egyik munkatársa azt mondta: már augusztus 19-én kirúgással fenyegették az OMSZ-vezetőket, ha nem adnak percre pontos vihar-előrejelzést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kormányintézményként működik, dolgozói kormánytisztviselők, akiket a G7 információi szerint a hétfői kirúgások után határozottan eltiltottak bármiféle sajtónyilatkozattól. A portálnak azonban több, az intézményhez közel álló és vagy korábban, vagy jelenleg is ott dolgozó meteorológussal sikerült beszélnie, akik név nélkül összerakták nekik, hogy milyen körülmények között kellett dolgozniuk augusztus 20-a előtt az OMSZ munkatársainak.

A portál információi szerint a meglehetősen hektikus időjárás miatt az OMSZ már pénteken jelezte, hogy azt szeretnék, ha a szombat délre tervezett döntést a tűzijáték megtartásáról pár órával, például délután háromra halasztanák. A gond az volt, hogy délben 9 órával előre kellett volna megmondaniuk, hogy megérkezik-e estére a vihar Budapestre, de egyszerűen túl sok tényező befolyásolta aznap az időjárást. A nap folyamán az OMSZ a szokásos napi 2 helyett 3 szondát bocsájtott fel a magas légköri mérésekhez, de a középső, direkt a tűzijáték miatt beiktatott szonda eredményei sem voltak még meg délre. Ezért az operatív törzs déli ülésére csak az éjszakai adatokkal tudtak menni, azt ugyanis hiába kérték, hogy kezdődjön pár órával később a találkozó a Kovács Zoltán vezette testületben.

A politikai nyomásgyakorlás konkrétan azt jelentette, hogy már augusztus 19-én állásvesztéssel fenyegették az intézmény vezetőit, ha nem adnak szinte percre pontos vihar-előrejelzést – mondta egy jelenleg is az OMSZ-ben dolgozó forrás a G7-nek. Úgy folytatta: A Mandoki-koncertet végül el is kapta a zivatar, amit az OMSZ sikeresen előre jelzett, majd pedig az operatív törzs learatta a babérokat. Másnap aztán, amikor a prognosztizáció ellenére nem jött a vihar, az egészet rátolták az OMSZ-re. Mindenkiben volt megfelelési kényszer, de most leginkább nagy összetartozás-érzést és szolidaritást tapasztalok a kollégák között”.

Az OMSZ állásfoglalásában kiállt a Palkovics László technológiai és ipari miniszter által kirúgott vezetői mellett és elutasította a politikai nyomásgyakorlást. Gulyás Gergely miniszter viszont a keddi kormányinfón arról beszélt, hogy az augusztus 20-i események nélkül is elbocsátották volna a meteorológiai szolgálat vezetőit, noha úgy fogalmazott: „teljes kudarc” volt az OMSZ munkája az előrejelzéssel kapcsolatban.

(G7/hvg.hu, kiemelt kép: MTI/Kovács Anikó)