„Klubrádió
Esti gyors

Kormány leszálló ágban. Van, akinek előbb le kell húznia a rolót – Kárpáti János jegyzete

1/09/2022 17:52

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Bizonytalan idők jönnek. Vajon hány vállalkozás lehetetlenül el, hány egzisztencia megy tönkre, hány sors billen ki egyensúlyából az elkövetkezőkben? Hányan fogják érezni úgy, hogy az út szélén hagyták őket? Kárpáti János gondolatai egy cukrászda bezárásának apropóján. Sok rezsimet túlélt a bolt. Eddig.

 

 

2022. szeptember 01. Esti gyors-részlet (2022.09.01. Kárpáti János jegyzete)
02:30
00:00

„Kedves vendégeink! Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy gazdasági okok miatt üzletünk végleg bezárásra kényszerült.

Köszönjük, hogy az elmúlt évtizedekben megtiszteltek minket bizalmukkal.” Ezzel a Facebook-bejegyzéssel búcsúzott a minap a Bródy Sándor utcai Budapest Cukrászda, amelyet 1957-es megnyitása óta ugyanaz a család vezetett – immár a harmadik nemzedék.

A cukrászda tehát egészen a kezdetektől átélte a Kádár-rendszert, azt, amikor látszólag megállt az idő. Átélte a szocialista tervgazdálkodást, majd az új gazdasági mechanizmust, aztán annak a visszacsinálási kísérletét, később a maszekolási lehetőségek bővülését, az ország drámai nyugati eladósodását. Elmentek a kommunisták, jöttek a szabadpiaci vállalkozók. Az uniós csatlakozásra való felkészülés jegyében az a bugyuta reklám ment a tévében, hogy „kávéházat nyithatsz Bécsben”. A Budapest Cukrászda maradt, ahol volt, a Bródy Sándor utcában. Állta a sarat a válságok, megszorító csomagok idején is. Most, a családbarát, vállalkozóbarát, rezsicsökkentő kormány alatt – mondhatom-e, hogy annak leszálló ágában? – nem bírta tovább, lehúzta a rolót.

Bizonytalan idők jönnek. Vajon hány vállalkozás lehetetlenül el, hány egzisztencia megy tönkre, hány sors billen ki egyensúlyából az elkövetkezőkben? Hányan fogják érezni úgy, hogy az út szélén hagyták őket? Hány természettudomány-környezettan szakos tanár megy majd ki mosogatni egy bécsi kávéházba? Elárulom, ez az utóbbi költői kérdés becsapós, kakukktojás, tudjuk ugyanis, hogy ilyen pályaelhagyóból történetesen nagyon kevés lesz, hiszen az erőteljes reklámkampány ellenére ezen az újonnan létesített szakon mindössze 39-en kezdik meg idén ősszel egyetemi tanulmányaikat. Talán, ha rendesen megfizetnék a pedagógusokat, úgy általában…

A most kibontakozó válságnak számos oka van, nem lehet mindent a kormányra fogni. De amikor a miniszterelnök azt a tanácsot adja, hogy igyekezzünk többet keresni, ha ki akarjuk fizetni a rezsit, az elég jól illusztrálja, miként értelmezik a társadalmi szolidaritást fenn a Várban, az egykori kolostorban. A karmeliták a sírjukban forognak.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2022. szeptember 1-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
 Fotó: Google Street View