„Klubrádió
Esti gyors

A jövő elkezdődött – Szénási Sándor jegyzete

31/08/2022 17:05

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Maruzsa államtitkár szerint a polgári engedetlenségre készülő tanárok hibás, sőt törvénytelen viselkedését mintának tekintő diákok nemcsak elkanászodnak, de konkrét bűnözőkké is válhatnak "adott esetben".  Ilyen sorsot természetesen nem szánhatunk az ifjúságnak. Szerencsére itt a másik minta: ha a jogaiban megsértett, státusuktól megfosztott, alulfizetett, a hatalom által senkinek tekintett tanárok a kussolás kultúráját választják, és ennek elfogadását emanálják neveltjeik felé, azok még letérhetnek a bűn ösvényéről, és jámbor fűevőként folytathatják a nekik kijelölt réten, megpihenve a nekik szánt karámban, bégetés nélkül tűrvén, amíg a gyapjukért érkező urak nem végeznek velük.

2022. augusztus 31. Esti gyors-részlet (2022.08.31. Szénási Sándor jegyzete)
03:18
00:00

Hogy egy gyerekből mi lesz, azt talán csak a Jóisten tudná előre megmondani, vagy ő se, van kölyök, aki képes lágy és elmosódó karaktert mutatni, végül mégis ketrecharcosként fut be, a másik, a – az Úr bocsássa meg – kissé baltával faragott arcú meg alanyi költő lesz, és most igazán nem Troppauer Hümért másolom.

Mármost egy államtitkár pontosan annyival több bárki mennylakónál, hogy különféle koordináta-rendszerek felállításával milliméter pontosan megmondja a kisded jövőjét, azt állítva, hogy a személyiség kialakulása nem feltétlenül a születéssel nyert megalapozást követi, hanem a környezetet hatásának megfelelően alakul, és itt egyáltalán nem a szülőkre, a nagypapára és -mamára, a testvérekre, és a szomszéd gyerekre gondol.

Maruzsa államtitkár – hiszen róla van szó – konkrétan a tanárokat célozza, őket tartja felelősnek a gyereklélek végső keretezéséért. Még konkrétabban, azt írja a két pedagógus szakszervezetnek, hogy amikor a béremelést elérni képtelen oktatók belesüllyednek a polgári ellenállás mocsarába, ez felveti azt a kérdést, hogy – szó szerint idézem „milyen erkölcsi alapon állnak”, hiszen „önmaguk sem tartják be a rájuk is vonatkozó jogszabályokat. ... Ennek nemcsak morális veszélye van, hanem azt is előreveti, hogy lehetnek köztük olyanok, akiket felnőttként ezen hozzáállásuk következtében adott esetben egy bíróság vagy egy hatóság szankcióval lesz kénytelen sújtani.” Idézet vége.

Magyarán: a hibás, sőt törvénytelen tanári viselkedést mintának tekintő egyedek nemcsak elkanászodnak, de konkrét bűnözőkké is válhatnak, persze, hogy az összetetten gondolkodó Maruzsát idézzem ismét, csak „ adott esetben”.

Ilyen sorsot természetesen nem szánhatunk az ifjúságnak.

Szerencsére itt a másik minta: ha a jogaiban megsértett, státusuktól megfosztott, alulfizetett, a hatalom által senkinek tekintett tanárok a kussolás kultúráját választják, és ennek elfogadását emanálják neveltjeik felé, azok még letérhetnek a bűn ösvényéről, és jámbor fűevőként folytathatják a nekik kijelölt réten, megpihenve a nekik szánt karámban, bégetés nélkül tűrvén, amíg a gyapjukért érkező urak nem végeznek velük.

Ez is egy lehetőség, volt már ilyen, lesz is, sőt van is, ezzel együtt valószínűleg többen hiszik azt, hogy Maruzsa szava nem annyira Isten szava, mint amennyire csak baromság, annak is elég gyenge eresztés, és csupán azt mutatja, hogy odafönt már egy értelmes hazugság sem jut az eszükbe arról, miért is kell a pedagógusokat pária állapotban tartani. Ennyi telik, megbélyegzés, és jövőmegvonás a gyerekektől, akik a tanáraik igazságában bízva, sorsukat elrontva még börtönbe is juthatnak, az életüknek annyi.

Persze, ismét megidézve Maruzsát, aki jobb perceiben maga is ámolyoghat elmeroggyant mondatai körül, mindez csak „ adott esetben” lesz így.

Ha nem, hát nem.

Az ember azért államtitkár, hogy mindig valami új ötlettel lőjön mellé.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2022. augusztus 31-i, szerdai adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
 Forrás: Diákok a Tanárokért/Facebook