„Köszönjük,
A lényeg

Maruzsa a szakszervezeteknek: Ne támogassák a pedagógusok engedetlenségét!

31/08/2022 09:56

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Levéllel fordult a köznevelésért felelős államtitkár a pedagógus-szakszervezetekhez. Szerinte a diákok rossz mintát vesznek az engedetlen pedagógusokról.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár azt kéri a pedagógus-szakszervezetektől, ne támogassák a tanárok polgári engedetlenségét, mert az erkölcsileg aggályos és rossz példát mutat a diákoknak – derül ki abból a levélből, amit az érdekvédelmi szervezetek kaptak a kormánnyal folytatott keddi tárgyalás után.

A Telex összefoglalója szerint az államtitkár úgy véli – mivel a polgári engedetlenség a hatályos jogban tiltott eszköz – azok a pedagógusok, akik ezt támogatják, erkölcsileg is megkérdőjelezhetőek. Ráadásul szerinte a pedagógusok azzal, hogy nem tartják be a szabályokat, rossz példát mutatnak a diákoknak is: "az írott normák figyelmen kívül hagyása jó eséllyel arra ösztönzi a kialakult értékrenddel még nem rendelkező diákokat, hogy a jövőben mérlegelés tárgyává tegyék, milyen iskolai előírásokat kell betartaniuk és milyeneket nem".

Indoklása szerint ennek a magatartásnak nem csak morális veszélye lehet, hanem akár később ösztönözheti is a diákokat arra, hogy a joggal összetűzésbe kerülve a bíróságok vagy hatóságok szankcionálják őket.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja a Telexnek azt mondta, hogy a keddi tárgyalás után Maruzsa úgy fogalmazott: Pintér Sándor, belügyminiszter kéri ezt a szakszervezetektől, az utána kézhez kapott levélen mégis az államtitkár aláírása szerepelt. Nagy azt mondta: ők nem polgári engedetlenséget szerveznek, hanem sztrájkot. A polgári engedetlenséget választókat csak jogi segítséggel támogatják és a kiesett bérüket próbálják kompenzálni.