„Klubrádió
A lényeg

Lesz tűzijáték Budapesten

27/08/2022 15:54

| Szerző: Klubrádió

Időjárási okokból nem kell elhalasztani a múlt szombatról mára áttett augusztus 20-i ünnepséget, melynek fénypontja a tűzijáték. 

Budapest felett - ha nem is felhőtlen az ég - közepesen felhős időt jósoltak a meteorológusok, az esti 24 ºC mellé 10 km/h-ás enyhe szelet prognosztizálnak, azaz nem lesz vihar. Így meg lehet tartani este 9-től Európa legnagyobb tűzijátékát.

Az ország nyugati részein előfordulhatnak záporok és zivatar, amiknek környezetében megerősödik a szél is. 

A szombat esti fővárosi időjárást most különösen sokan figyelik, nemcsak amiatt, hogy megismételhető-e a tűzijáték, hanem mert egy szakmainak induló ügyből politikai lett, miután a hét elején Palkovics László leváltotta az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét. Az OMSZ vezető munkatársai egy kivétellel álltak ki közösen a két elbocsátott vezető mellett, igaz, az egy kivétel - a meteorológiai végzettséggel nem bíró, a szervezetnél csak április 1. óta gazdasági elnökhelyettesként dolgozó - meg is kapta a kinevezést az OMSZ élére. Több tudós és a nemzetközi Climate Without Borders nevű szakmai szervezet is felszólalt az ügy miatt, de Palkovics László hajthatatlan. A meteorológusokat mint felelősöket a kormánymédia találta meg még múlt hétvégén, a közszolgálati televízió még meg is hamisította utólag az adását ennek érdekében.

Frissítés: 16 órakor összeült az operatív törzs, és úgy látják, "nem áll fenn olyan körülmény, mely kérdésessé tenné a 19 óra 30 perckor kezdődő díszelgő áthúzást, illetve a 21 órakor kezdődő ünnepi tűzijátékot".