„Klubrádió
Esti gyors

Tekert cigaretta – Selmeci János jegyzete

19/08/2022 18:04

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

A spóroláshoz köthető első személyes élményeim a gimnazista évekhez köthetők; úgy kellett beosztani azt a nagyon kevés zsebpénzt, amit kaptunk, hogy az osztálytársakkal pénteken (esetleg kedden, meg szerdán) esedékes kocsmázás ne kerüljön veszélybe.

2022. augusztus 19. Esti gyors-részlet (2022.08.19. Selmeci János jegyzete)
01:35
00:00

Tegnap a csepeli kisbolt mellett arról beszélgettek az asszonyok, hogy biztosan be fognak zárni az iskolák, mert nem lesz pénzük fűteni. Mostanában mindenki valami ilyesmiről beszélget. Ma én is megkérdeztem a fodrászomat, hogy átlagfogyasztó-e.

Az egyik nő arról mesélt, hogy milyen rossz volt a gyereknek az online oktatás, most meg biztosan megint rossz lesz. A másik nő a kezét felemelve mutatta az ujjain a lekopott körömlakkot, elfogyott, amíg nem jön meg az e havi áramszámla, ő nem vesz újat, spórolni kell. „Pedig erre mindig odafigyeltem” - mondja szomorúan.

Nekem a spóroláshoz köthető első személyes élményeim a gimnazista évekhez köthetők; úgy kellett beosztani azt a nagyon kevés zsebpénzt, amit kaptunk, hogy az osztálytársakkal pénteken (esetleg kedden, meg szerdán) esedékes kocsmázás ne kerüljön veszélybe. Már akkor is volt, aki tartozott a törzshelyünkön, máskor egymást segítettük ki, ki tudja miből, meg az olcsóbb vodkát vettük nyilván. Amikor a barátaim elkezdtek dohányozni, mindenki dobozos cigivel indult, de ahhoz nagyon sok zsebpénz kellett, úgyhogy szépen lassan elkezdtek tekerni vagy sodorni, és forintra pontosan tudták, hogy azzal mennyit spórolnak meg.

Néhány napja fröccsözni voltunk, csupa viszonylag szerencsés ember lakással, munkahellyel, esetleg spórolt pénzzel. Mi is arról beszélgettünk, hogy milyen keveset keresünk az árakhoz képest, hogy kétszer is meg kell nézni a boltban, hogy mi mennyibe kerül, és hogy azt a sonkát, meg azt a halat már nem vesszük meg.

Az asztalnál mindenki tekerte a cigit. 

Selmeci János jegyzete a 2022. augusztus 19-i Esti gyorsban hangzott el.