„Klubrádió
Realitás - Politikai útkeresés

Nincs ingyenebéd – előbb vagy utóbb valakinek ki kell fizetni az árstoppal blokkolt elmaradt bevételeket

28/06/2022 16:15

| Szerző: Klubrádió

Emberemlékezet óta nem volt ennyire feszült a helyzet az agrárpiacon, mint most, az aratás előtt. A folyamatos áremelkedések mellett piaci elemzők arra számítanak, a termelők a gabona árát visszatartással próbálják majd egyre feljebb vinni. Az élelmiszerválság mellett nyakunkon az infláció, a háború. A Realitás adásában Rózsa Péter műsorvezető arra kereste a válaszokat vendégeivel, hová vezet mindez, meddig tarthat az áremelkedés, meddig bírja tartani a kormány a kijelölt élelmiszerek vagy éppen az üzemanyagok árstopját. Beszélgetőtársai Hollósi Dávid, az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Agrár és Élelmiszeripari üzletág ügyvezető igazgatója, Braunmüller Lajos szakújságíró, a Portfolio munkatársa, valamint Boros András, a Budapesti Nagybani Piac Zrt. vezérigazgatója voltak.

2022. június 17. Realitás - Politikai útkeresés (2022. június 17., péntek 15:00)
50:09
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Somfai Péter

Hollósi Dávid hangsúlyozta, hogy a gabonapiacon érzékelhető hatalmas áremelkedés már a covid-hullámok alatt elkezdődött. Jelenleg két-háromszoros gabonaárakról beszélünk, mint két évvel ezelőtt, és ezek az árak mindenbe beépülnek. Megvédte a magyar termelőket, akik véleménye szerint nem tehetnek mást, mint a termelés költségeit áthárítják, beépítik az áraikba. Hiszen ha tartósan áron alul értékesítenek, tönkremennek.

Hollósi gazdasági agrármérnökként jól rálát a piaci folyamatokra: "Két bankban 41 ezer agrárügyfelet kezelünk, ennek a felét finanszírozzuk is, ami egy 440-470 milliárdnyi hitelállományt jelent. Ráadásul a Takarékbanknak 70 százalékos részesedése van az egyéni gazdák körében."

mezőgazdaság
 

Kiemelte, hogy az Európai Unió agrárpolitikájának megszületésekor reális félelem volt, hogy a tömeges városokba vándorlás következményeként nem lesz elegendő élelmiszer. Az így létrejött normatív támogatási politika, ilyen élethelyzetekben, biztosítási funkciót is ellát a termelők felé. Számításai szerint a megnövekedett alapanyagdíjak miatt több száz milliárd forgótőke hiányzik az ágazatból, amit biztosítani kell valakinek. A kistermelőknél indokolt és szükséges a támogatói rendszer fenntartása. A nagyoknál kialakult egy "agrobusiness" szemlélet, ők már nagyüzemekben, hatékonyan, forgótőkével tudnak termelni.

Azonban mindkét csoportra szükség van a szükséges élelmiszer-alapanyagok biztosításához. Boros András a tavalyi első negyedévhez képest 25-30 százalékos emelkedést lát a Budapesti Nagybani Piacon. Valamint az is egyértelmű, hogy a termelők  érvényesíteni akarják a megemelkedett költségeiket az árakban. Ha ezt nem tennék meg, akkor valóban áruhiányos helyzet alakulna ki, hiszen az azt jelentené, hogy akkor feladják a tevékenységüket.

Szerinte szét kell választani az árstopokat, ugyanis az egyik a termelő zsebében turkál és a termelőre hárítja az intézkedés gazdasági következményeit, a másiknak pedig közvetlen primer költségvetési vonzata van. Ám mindkét esetben elmondható, hogy állami beavatkozásra lesz szükség, különben ellehetetlenülhet egy ágazat. Boros András szerint nincs ingyenebéd, valakinek meg kell fizetni az árstoppal blokkolt termékek által keletkezett árbevétel hiányt. Véleménye szerint az már csak filozófiai kérdés, hogy az állam újraosztó szerepét növelni vagy csökkenteni akarjuk. „Azonban ez veszélyes tud lenni, mert nem mindig hatékony, hogy finoman fogalmazzak. Nem mindig oda teszi, ahova kell és nem onnan veszi el az erőforrásokat, ahonnan el lehetne venni. Előbb vagy utóbb valaki benyújtja a számlát ezekért a hiányokért” – mondta.

mezőgazdaság
 

Braunmüller Lajos szerint még messze nincs vége az áremelkedéseknek. A gabona, a műtrágya, a munkaerő és az energiaárak emelkedéséhez képest a 40-50 százalékos húsáremelkedések eredményei még távolról sem a végleges árak. A szakújságíró megjegyezte, korábban megszoktuk, hogy a minőségi termékek is elérhetőek, most pedig ugrásszerűen megnőtt az áruk. Újra elérhetetlen lesz a jó minőség, így a lakosság elkezdi a olcsó, gyenge minőségű termékeket keresni. Attól ő sem fél, hogy élelmiszerhiány alakulna ki, de az biztos, nem lesz olyan kényelmes bevásárolni, mint előtte.

Az árstopról úgy véli, akkor is sok lett volna, ha ma véget érne: Közgazdasági értelemben kirívó a helyzet, politikai értelemben azonban teljesen érthető. Az az egy probléma van vele, hogy nem mindegy, mennyi ideig tart. Két hónapot szerintem minden szereplő féllábon is kibír, de nem tudjuk meddig fog tartani. Ez egyre kellemetlenebb a kiskereskedelmi szereplőknek, akiknek eleve nincs olyan árukészletük, választékuk, hogy más termékek árát megemelve behozzák a veszteségeiket. Úgyhogy ez egy kirívó helyzet és intézkedés, ami egy darabig elfér, de egy idő után kellemetlenné válhat – mondta.

Abban mindhárman egyetértettek, hogy a pár hónappal ezelőtti árakat jó darabig, vagy soha nem láthatjuk már viszont a polcokon. Elhúzódó háborúra, recesszióra készülhetünk.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg - vagy a YouTube-on!

Realitás
2022. június 17., péntek 15.00
Műsorvezető: Rózsa Péter